Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2026 – ΣΦΕΕ: Η πρόληψη πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια 

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να εντάξουν την πρόληψη στην καθημερινότητά τους. Η γνώση των βασικών δεικτών υγείας αποτελεί το πρώτο βήμα για την προστασία της καρδιάς.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Για το 2026, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς προβάλλει το μήνυμα «Don’t Miss a Beat», τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης ενδείξεων καρδιαγγειακής νόσου και της άμεσης φροντίδας.

EU Screening Week – Η αξία του προληπτικού ελέγχου

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Know Your Numbers» αναδεικνύει τη σημασία της μέτρησης βασικών δεικτών όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο. Οι δείκτες αυτοί, σε συνεννόηση με επαγγελματία υγείας, συμβάλλουν στην εκτίμηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την καρδιαγγειακή υγεία

Το πρόγραμμα «Safe Hearts Plan» της ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για συστηματικές παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας. Η ευρωπαϊκή κινητοποίηση υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας σε όλα τα κράτη‑μέλη.

Η ελληνική πραγματικότητα και ο ρόλος του ΣΦΕΕ

Για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή κατεύθυνση αναδεικνύει την ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου για την καρδιαγγειακή υγεία. Ο ΣΦΕΕ στηρίζει τη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, με προτεραιότητες όπως ενημέρωση του πληθυσμού, ισότιμη πρόσβαση σε προληπτικό έλεγχο, έγκαιρη διάγνωση και συνέχεια της φροντίδας. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς αποτελεί ευκαιρία για διαρκή δράση και για έναν εθνικό σχεδιασμό που θα συνδέει πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπογράμμισε ότι δείκτες όπως πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, καθιστώντας τον τακτικό έλεγχο απαραίτητο για την έγκαιρη αναγνώριση κινδύνου.

καρδιαγγειακά νοσήματαΠαγκόσμια Ημέρα ΚαρδιάςΠρόληψηΣΦΕΕ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top