Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της έκβασης των ψυχιατρικών διαταραχών στη χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει το υπό έκδοση συγγραφικό έργο ομάδας Ελλήνων εμπειρογνωμόνων και το οποίο αφορά στην ανάπτυξη Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ψυχιατρικών διαταραχών στην Α/βάθμια και Β/βάθμια φροντίδα υγείας, με προτάσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς στον Πρόλογο του έργου, συχνά υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα όσον αφορά τη θεραπεία μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας και της τυπικής κλινικής πρακτικής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην επωφελούνται όσο θα μπορούσαν από τις προσφερόμενες θεραπείες, η έκβαση να είναι φτωχότερη, οι παρενέργειες της θεραπείες μεγαλύτερες και το συνολικό κόστος στο σύστημα υγείας υψηλότερο. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα προσφέρει η ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οι οποίες θα είναι τεκμηριωμένες (evidence-based) και θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε συστήματος υγείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι ερευνητές που συνέβαλαν στη συγγραφή του έκδοσης με τίτλο «Κατευθυντήριες Οδηγίες Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών διαταραχών», μελέτησαν πρωτογενείς μελέτες και μετα-αναλύσεις, ανατρέχοντας παράλληλα και σε προηγούμενες οδηγίες, ακολουθώντας μια αυστηρή μεθοδολογία.
Για τη συγγραφή του ερευνητικού έργου συνεργάστηκαν εμπειρογνώμονες από τις Ιατρικές Σχολές του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψυχοδιάβαση, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ. Την έκδοση επιμελήθηκαν ο Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπλ. καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρόθεση των συγγραφέων είναι η προσπάθεια αυτή να ανανεώνεται περιοδικά, και να λαμβάνει υπόψη τα σχόλια, την κριτική και την ανατροφοδότηση των ιατρών που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις οδηγίες στην κλινική πράξη, ώστε να γίνει πιο χρήσιμη στους ίδιους και να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της φροντίδας των ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές.
Όπως άλλωστε σημειώνει και ο Αναπλ. καθηγητής Π. Σκαπινάκης: «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι κατευθυντήριες οδηγίες σκοπεύουν περισσότερο στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών παρά στην εξοικονόμηση πόρων».
Όλη η έκδοση διατίθεται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://bit.ly/1G3PZdy
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ