Σημαντικά δεδομένα για τη φαρμακευτική δαπάνη ανά ιατρική ειδικότητα και γεωγραφική περιφέρεια παρουσιάστηκαν στο 6ο Pharma & Health Conference.
Την έρευνα παρουσίασε ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ν. Πολύζος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις είναι οι ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Πρόκειται για τους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους και τους καρδιολόγους, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν σαφώς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο οι πιο σημαντικές πολιτικές Ελέγχου Φαρμάκων για την περίοδο 2011-2014 ήταν οι: 1. Ασφάλιση Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, 2. Έλεγχος Συνταγών με πολιτική εφαρμογής τη Θετική Λίστα (μείωση), την Αρνητική Λίστα (αύξηση), τα Μηνιαία όρια ανά γιατρό Δραστική ουσία/ έλεγχος, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Κατανάλωσης και 3. Έλεγχος Δαπανών με Μειώσεις Τιμών – Ασφαλιστικής Τιμής, μείωση κέρδους φαρμακείων και Clawback – Rebate. Όσον αφορά στα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών, είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. το 2014.
Ο κ. Πολύζος έδωσε έμφαση σε προτάσεις όπως η συνεχής Αξιολόγηση των στοιχείων (ΕΟΠΥΥ-ΕΠΥ), η τεχνική επάρκεια παρακολούθησης, η διαπραγματευτική συμμετοχή (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-Ασθενών), η πολιτική ανταποκρισιμότητα (του Υπ. Υγείας), καθώς και τα αποτελέσματα – διορθώσεις, με βάση κάθετες κι όχι μόνο οριζόντιες αξιολογήσεις και πολιτικές (π.χ. τιμές ή/και περικοπές ανάλογα με τον όγκο ανά θεραπευτική κατηγορία, με δείκτες ανά περιφέρεια και ειδικότητα, ανάλογα).
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής, IMS Hellas Νίκος Κωστάρας, επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την 5ετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς το Φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%.» Σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια 5ετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010.»
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ