Μόνο στο ΕΣΥ συμβαίνουν αυτά. Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε στο ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, το δεύτερο στο δημόσιο μηχάνημα PET-CT. Ε, δύο χρόνια τώρα, το τρώνε οι αράχνες!
Όχι δεν υπάρχει στοιχείο υπερβολής στο θέμα. Είναι μερικές φορές, που η σκληρή πραγματικότητα του ΕΣΥ ξεπερνά οποιαδήποτε προσπάθεια δραματοποίησης ενός δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Δύο ολόκληρα χρόνια, «αραχνιάζει» ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα για καρκινοπαθείς, το οποίο μάλιστα μας στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ!
Το μηχάνημα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και έκτοτε ουδέποτε λειτούργησε! Επισήμως, από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους γιατρούς λέγεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθεί το κόστος του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται (γύρω στα 700 ευρώ ανά εξέταση).
Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό είναι έωλο. Και αυτό γιατί αν η ένδειξη καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, τότε το κόστος του φαρμάκου (FDG) που χρησιμοποιείται για την εξέταση, καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ!
Αλλά ακόμη και αν ισχύει αυτό, που επικαλούνται οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, αυτό μπορούμε να το δεχθούμε για το 2014. Δηλαδή, αφού το μηχάνημα εγκαταστάθηκε στα τέλη του 2013, θα μπορούσε να δεχθεί κανείς ότι δεν είχε προϋπολογιστεί το κόστος την επόμενη χρονιά. Όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το 2015.
Επίσης, ο διαγωνισμός για την προμήθεια του μηχανήματος ξεκίνησε το μακρινό 2011 και έγινε τον Ιούνιο του 2012 για να κατακυρωθεί τον Απρίλιο του 2013. Επί τρία λοιπόν χρόνια δεν μπορούσαν οι αρμόδιοι του νοσοκομείου να προγραμματίσουν το κόστος του φαρμάκου; Ούτε στην οικεία ΥΠΕ ή στο υπουργείο Υγείας;
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Πολάκης είπε ότι θα κάνει επανάσταση στις προμήθειες των νοσοκομείων. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις του. Θα ήταν πιο απλό πάντως πριν ξεκινήσει την επανάσταση να θέσει σε λειτουργία ορισμένα πανάκριβα μηχανήματα, που δεν λειτουργούν…
Το σύστημα ΡΕΤ-CΤ αποτελεί συνδυασμό δύο μεθόδων, της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (ΡΕΤ) και της Αξονικής Τομογραφίας (ΟΤ). Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται η λήψη 2 εικόνων, της εικόνας της ΡΕΤ, που αναδεικνύει το μεταβολισμό των οργάνων, και της εικόνας της CΤ, που απεικονίζει την ανατομία των ίδιων οργάνων.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια εξελιγμένου λογισμικού γίνεται «μίξη» αυτών των εικόνων και επιτυγχάνεται κυριολεκτικά η απεικόνιση των ζώντων ιστών. Όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιείται κυρίως στη διερεύνηση ογκολογικών και σε μικρότερο βαθμό νευρολογικών παθήσεων.
Στις ογκολογικές παθήσεις, χρησιμοποιείται για τη σταδιοποίηση, την επανασταδιοποίηση και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης της νόσου στη θεραπεία. Όσον αφορά στις νευρολογικές παθήσεις, συμβάλλει ουσιαστικά στη διάγνωση ανοιών, προκειμένου να αρχίσει πρώιμα η θεραπεία και επιληψιών, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη αγωγή, χειρουργική ή συντηρητική.
Η εξέταση γίνεται ως εξής: Στον ασθενή χορηγείται ένα πανάκριβο ραδιοφάρμακο, το οποίο προσλαμβάνεται σε αυξημένο βαθμό από τα καρκινικά κύτταρα. Μετά απαιτείται χρόνος αναμονής 60 λεπτών για να κατανεμηθεί το ραδιοφάρμακο στους ιστούς και στη συνέχεια ξεκινά η εξέταση.
Η διάρκειά της είναι 20 λεπτά για απεικόνιση εγκεφάλου και 35 λεπτά για ημισωμική απεικόνιση, δηλαδή, από τη βάση του κρανίου έως τη μέση των μηρών. Πρακτικά, λοιπόν, η εξέταση μπορεί να δείξει πριν ή μετά τη θεραπεία πώς κατανέμονται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό. Προφανώς, μετά τη θεραπεία χρησιμεύει στην αξιολόγηση της απόδοσης της θεραπείας, που έχει επιλεγεί.
Στο δημόσιο σύστημα υγείας, υπάρχει μόλις ένα μηχάνημα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ άλλο ένα έχει εγκατασταθεί το Ιατροβιολογικό Κέντρο Ερευνών. Από την άλλη, μηχάνημα PET-CT εδώ και χρόνια διαθέτουν τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα: Ιατρόπολις, Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, Metropolitan. Όλα τους, δε, θηαυρίζουν. Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Υ.Γ. 1 Έμαθα ότι οι ακτινοθεραπευτές του νοσοκομείου Μεταξά έκαναν πρόταση στους συναδέλφους τους της πυρηνικής ιατρικής να αξιοποιήσουν εκείνοι το τμήμα CT του συστήματος ώστε να κάνουν τρισδιάστατη εξομοίωση ακτινοθεραπείας, μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία. Όμως, έλαβαν αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι το μηχάνημα αγοράστηκε για PET-CT! Υ.Γ. 2 Ο διοικητής της Β ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Νίκος Καρβούνης είναι παθολόγος-ογκολόγος του νοσοκομείου Μεταξά. Ποιες ενέργειες έχει κάνει ώστε να αξιοποιηθεί το μηχάνημα; Γιατί αυτές δεν έχουν αποδώσει;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ