“Μαλλιά κουβάρια” έχει γίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ με τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με αφορμή την προσπάθεια απόλυσης 26 γιατρών που έχουν κερδίσει το δικαίωμα εργασίας στις δομές με ασφαλιστικά μέτρα, διατηρώντας παράλληλα τα ιδιωτικά τους ιατρεία (δείτε εδώ).
Εδώ και μία εβδομάδα που έχει γίνει γνωστό το θέμα, η Αριστοτέλους τηρεί σιγήν ιχθύος περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ δεκάδες γιατροί που βρίσκονται σε ανάλογο καθεστώς σε όλη τη χώρα αγωνιούν για το μέλλον τους.
“Λάδι στη φωτιά” ρίχνει στο μεταξύ, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωση οιυ εξέδωσε για το θέμα, υποστηρίζει πως ενεργεί εις γνώσην του υπουργείου Υγείας, κατ’ εντολήν σχετικής απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου των ΥΠΕ. “Η απόφαση την οποία εφαρμόζουμε δεν αφορά το σύνολο των γιατρών του ΠΕΔΥ, αλλά μόνον εκείνους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και έλαβαν απορριπτικές αποφάσεις” σημειώνει σχετικά, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ.
Να παρουσιάσει την απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ και να εξηγήσει γιατί σε ανάλογη υπόθεση η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στην 3η και 4η ΥΠΕ να παραιτηθούν από την αίτηση ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει στο δικαστήριο (δείτε εδώ), καλεί τον Γ. Γιαννόπουλο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης, υπογραμμίζοντας ότι όσα επικαλείται ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ είναι ψεύδη.
“Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες καλύπτονται από την πολιτική βούληση του Υπουργού Υγείας όπως ισχυρίζεται ο Διοικητής. Οι Υπουργοί, μας έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές”, αναφέρει περαιτέρω, και αξιώνει από τον Ανδρέα Ξανθό να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του στο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τους 26 γιατρούς που κινδυνεύουν με “έξωση” από τις Μονάδες του ΠΕΔΥ στην 6η ΥΠΕ έχει εκδοθεί η υπ΄ αριθμ. 1157/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία τους έχει δικαιώσει. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΣΥ, όμως, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στις 10 Νοεμβρίου κατέθεσε εν κρυπτώ αίτηση ανακλήσης της εν λόγω απόφασης, η οποία εκδικάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, η απόφαση έχει πλήρη ισχύ, γεγονός το οποίο σημαίνει πως οι γιατροί έχουν κάθε δικαίωμα να εργάζονται στις Μονάδες, ενώ για κάθε ημέρα που δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου ο καθένας εξ αυτών διεκδικεί αποζημίωση 300 ευρώ. Όπως τονίζει, όμως, ο κ. Ψυχάρης, η 6η ΥΠΕ όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση αλλά “εκβιάζει παραταύτα τους γιατρούς με την απειλή της παραπομπής τους σε πειθαρχική διαδικασία να κλείσουν τα ιατρεία, προτού καν δικαστεί η υπόθεση!”.
Κατά τον Γ. Γιαννόπουλο, πάντως, “οι ιατροί αυτοί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η επιμονή τους σε εφαρμογή προσωρινών διαταγών, σημαίνει ταυτόχρονα και μη αποδοχή της κατάταξή τους σε θέση ιατρών-οδοντιάτρων ΕΣΥ”, και ξεκαθαρίζει πως θα επιμείνει στην υλοποίηση της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ, σεβόμενος τους γιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ