Τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα μπορούσε να λύσει ένας αλγόριθμος που ανέπτυξε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Το υπόδειγμα αυτό, το οποίο υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, βαθμολογεί, τρόπων τινά, την καινοτομία ενός φαρμάκου.
Ο αλγόριθμος διευκολύνει, με συγκροτημένο τρόπο, την προτεραιοποίηση της καινοτομίας, σε ένα καθεστώς περιορισμένων πόρων.
Λαμβάνει υπόψη «μια σειρά κριτηρίων με βαρύνουσα επίδραση στις αποφάσεις προτεραιοποίησης των καινοτομιών στο φάρμακο», όπως αναφέρεται και στην έκδοση της Μελέτης «Διαχείριση και αξιολόγηση της Φαρμακευτικής Καινοτομίας στην Ελλάδα.
«Η σπανιότητα των πόρων αποκτά πρόσθετη σημασία στη χώρα μας», τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γ. Κυριόπουλος προσθέτοντας πως στην Ελλάδα «δεν έχουν θεμελιωθεί κανόνες που να διέπουν τις σχέσεις και κυρίως τη δίκαιη κατανομή των πόρων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συχνά φαινόμενα, που προσδιορίζουν πολιτικές επιλογές, όπως το claw back, που εισάγονται από το παράθυρο, την τελευταία στιγμή», σημείωσε.
Ο ίδιος, δε, δήλωση ότι προτιμάει «μια δαπανηρή απόφαση, όπως ότι η τιμολόγηση έχει παρονομαστή τον ΑΕΠ, παρά μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, που ελήφθη στο διάδρομο, όπως το claw back».
Αναφερόμενος στον αλγόριθμο υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, καθώς «το μοντέρνο δεν πρέπει να υιοθετείται γενικώς και αορίστως».
Οι συντάκτες της μελέτης καθόρισαν, μάλιστα, και τη διαδρομή της αξιολόγησης της καινοτομίας του Φαρμάκου, των εμπλεκόμενων φορέων και διαδικασιών,
Ερωτηθείς για το αν το εργαλείο αυτό, η μελέτη συνολικά, πρόκειται να υιοθετηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο κ Κυριόπουλος ανέφερε πως «το πρώτο αντίτυπο της τελευταίας έκδοσης μιας μελέτης το έχει λάβει η ηγεσία και έχει συζητηθεί ακροθιγώς. Είμαστε στη φάση της επικοινωνίας».
Όπως εξήγησε η Επιμελήτρια του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Ε. Παβή, η βασική φιλοσοφία της μελέτης εστιάζεται στην ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και ενός δομημένου πλαισίου λήψης αποφάσεων αναφορικά με την αξιολόγηση, την αποτίμηση, τη διαθεσιμότητα και τη διαχείριση του συνόλου της φαρμακευτικής τεχνολογίας και, ιδιαίτερα, της καινοτομίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο Οικονομολόγος Υγείας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Κ. Αθανασάκης, η πρόσβαση σε καινοτομικά φάρμακα έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά σχεδόν 1 έτος και έχει οδηγήσει σε μείωση των συνολικών ημερών νοσηλείας στη χώρα κατά 2,6 εκατ. ετησίως.
Όπως υπογράμμισε και ο κ. Αθανασάκης, η προσπάθεια διαχείρισης της καινοτομίας στη χώρα οφείλει να εστιάσει σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment – HTA).
Η ΕΣΔΥ προτείνει μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ισότιμη και βελτιωμένη πρόσβαση στις θεραπείες και την καινοτομία, αλλά και τη βέλτιστη αποδοτικότητα της δαπάνης υγείας. Έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων, σε:
Συντάκτες της Μελέτης είναι οι Κ. Μυλωνά, Ε. Καραμπλή, Ν. Μπουμπουχαιροπούλου, Ν. Μανίας, Κ. Αθανασάκης, Ε. Παβή, Γ. Κυριόπουλος.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ