Τις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργεί το Προσφυγικό για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών συμπριλαμβανομένου της Τουρκίας, καθώς και τα καθήκοντα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί για να ενεργήσουν βάσει καθήκοντος, ανέδειξε ο Μιχάλης Βλασταράκος Πρόεδρος ΠΙΣ, από το βήμα του Συμποσίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (26-28/2/16), με θέμα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Υγεία».
Ο κ. Βλασταράκος ήταν ένας εκ των κεντρικών εισηγητών της ενότητας που αφορούσε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, πλάι στην Πρόεδρο της Σουηδίας, στον Πρόεδρο του Βελγίου και στον εκπρόσωπο του Ισραήλ, με γνώμονα την υγεία και την περίθαλψη των μετακινούμενων πληθυσμών.
Αφού αναφέρθηκε στους αριθμούς των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην ταυτοποίηση, την καταγραφή και τη φιλοξενία, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε πως οι ροές θα πρέπει να σταματούν στην Τουρκία, προκειμένου να καταγράφονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες της Ευρώπης όπου έχουν συμφωνήσει και διαθέτουν θέσεις υποδοχής.
«Η Τουρκία θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να συγκρατήσει και να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη Συρία» τόνισε. Και πρόσθεσε «Η Ευρώπη των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, οφείλει να διασφαλίσει την κοινή δράση μπροστά στην τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στους χερσαίους δρόμους προς τη Κεντρική Ευρώπη».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Μ. Βλασταράκος ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου, επαρκούς υγειονομικής φροντίδας. Το σχέδιο αυτό θα κινείται σε τρεις «άξονες»:
«Στον τομέα της υγείας, όπως και στους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος, δοκιμάζονται οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, ενώ προκύπτουν αλλαγές, που είτε θα οδηγήσουν στη κατεύθυνση του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης, των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας. Για την Ελλάδα είναι φανερό, ποιο δρόμο ακολουθούμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ. Κάλεσε, παράλληλα, τους συναδέλφους του να ενεργήσουν βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης «ωφελείν ή μη βλάπτειν», οδηγώντας τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους στο ζήτημα των προσφύγων με τις ανθρωπιστικές αξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμπεράσματα του Συμποσίου καταγράφηκε η αποδοκιμασία των γιατρών στη δημιουργία φραχτών και στην απροθυμία παροχής και στήριξης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που υποβάλλει τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους σε επιπλέον κακουχίες με αβέβαιη εξέλιξη.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ