“Την πόρτα” στις νέες, σωτήριες θεραπείες έκλεισε ο ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με Ηπατίτίδα C, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».
Αντιδρώντας, σύλλογοι και ασθενείς προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου η σχετική απορρίπτικη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ακυρωθεί.
“Υποβάλαμε στον Οργανισμό αίτηση αλλαγής των κριτηρίων χορήγησης των νέων θεραπειών. Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε” αναφέρει στο Virus ο πρόεδρος του “Προμηθέα”, Γ. Καλαμίτσης, τονίζοντας πως το θέμα αγγίζει μεγάλο αριθμό ασθενών με καμία θεραπευτική επιλογή.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση, ο σύλλογος είχε δεχθεί και καταγγελίες και από ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C οι οποίοι δέχτηκαν την απορριπτική απάντηση του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ασθενείς με τουλάχιστον μία αποτυχημένη προσπάθεια θεραπείας σε σχήματα με ιντερφερόνη, ή ακόμα και αντένδειξη στη λήψη των σχημάτων αυτών.
“Η θεραπεία εγκρίνεται μόνο για τους κιρρωτικούς ασθενείς, παρότι τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας, όσο και οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν τη χορήγηση τους σε μια σειρά κατηγοριών ασθενών με Ηπατίτιδα C“, σημειώνει ο κ. Καλαμίτσης. “Οι θεραπείες δεν εγκρίνονται ούτε για άτομα με συλλοίμωξη (HIV και Ηπατίτιδα C), ούτε για ασθενείς που παρουσιάζουν γρήγορη εξέλιξη της νόσους, θαλασσαιμικούς κοκ“, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ασθενείς με HCV και HIV λοίμωξη εκτιμάται ότι είναι 600-700, αλλά λιγότεροι από 300 πιστεύεται ότι είναι υπό παρακολούθηση και άρα είναι υποψήφιοι για θεραπεία . Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και HCV λοίμωξη εκτιμάται ότι είναι 1000-1200.
Την ίδια ώρα, άγνωστη είναι η τύχη των διαπραγματεύσεων στην αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, της οποίας η πρώτη “αποστολή” έχει προγραμματιστεί να είναι η εξέταση του κόστους αποζημίωσης των θεραπειών, έχει συνεδριάσει μερικές φορές, για διαδικαστικά ζητήματα.
Τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C έχουν πάρει το πράσινο φως για κυκλοφορία στην Ελλάδα από το 2014. Πρόκειται για φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, έχουν υψηλά αποτελέσματα ίασης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και συνδέονται με ελάχιστες ως καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που περιέχουν ιντερφερόνη, ενώ παράλληλα η θεραπεία έχει μικρότερη χρονική διάρκεια.
Mε βάση πρόσφατα δεδομένα της μελέτης PROLIPSIS (Γ Τουλούμη και συν. 2016) υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 75000 ασθενείς με χρόνια HCV λοίμωξη στη χώρα μας. Από αυτούς, περίπου 16000 είναι διαγνωσμένοι και από αυτούς περίπου 5000 έχουν θεραπευθεί και πιθανόν 2000-3000 έχουν χαθεί για διάφορους λόγους.
Άρα, οι διαγνωσμένοι ασθενείς που βρίσκονται ή χρειάζονται θεραπεία υπολογίζονται σε περίπου 8000-9000 ασθενείς. Βάσει των εκτιμήσεων του “Προμηθέα” η πρόσβαση στις νέες θεραπείες θα πρέπει να είναι χωρίς περιορισμούς όχι μόνο για όλους τους F4, όπως προβλέπεται, αλλά και σε όλους τους F3 και σε όλους τους ασθενείς με απόλυτη αντένδειξη στη χρήση ιντερφερόνης-α (αθροιστικά αφορά γύρω στο 40% του συνόλου των διεγνωσμένων ασθενών). Επίσης απαραίτητη κρίνεται η πρόσβαση στις νέες θεραπείες όλων των ασθενών ειδικών ομάδων που συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες των κατευθυντήριων οδηγιών του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. (HIV θετικοί, νεφρική ανεπάρκεια, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλικοί, σοβαρές εξωηπατκές εκδηλώσεις).
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο “Προμηθέας” και έξι μέλη του, καθώς και το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» προσέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΣτΕ κατά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. “για την ακύρωση της με αριθμ. πρωτ. ΔΒ4Α/Γ99/152/05.01.2016 απόφασης του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με την οποία απέρριψε την από 04.01.2016 αίτησή μας για αναθεώρηση των κριτηρίων αποζημίωσης φαρμάκων τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς με ηπατίτιδα C, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης”.
Όπως τονίζουν οι ασθενείς “με τα συγκεκριμένα κριτήρια που επιβάλει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην θεραπεία, για χιλιάδες ασθενείς, αφήνοντας τους χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή”.
Αίτηση-Ακυρώσεως-Ηπατίτιδα-C
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ