Μια κοινή διαπίστωση είχαν όσοι μίλησαν στη συνέντευξη τύπου της Ομάδας εμπειρογνωμόνων HepaCtion: Η πρόσβαση όλο και περισσότερων ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες θεραπείες μπορεί να οδηγήσει στην εκρίζωση της νόσου αλλά και σε σημαντικές εξοικονομήσεις στα οικονομικά της Υγείας. Συνεπώς, η ανάγκη για λήψη άμεσης δράσης είναι επιτακτική.«Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς θεραπείας στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γ. Καλαμίτσης, χαρακτηρίζοντας τις θεραπείες επαναστατικές, καθώς άνοιξαν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της πάθησης. «Παρόλα αυτά, καμία επιδημία δεν εξαλείφθηκε ούτε ελέγχθηκε επιτυχώς μόνο μέσα από την κλινική πρακτική. Η επιτυχημένη διαχείριση της Ηπατίτιδας C απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο. Η πλήρης εξάλειψη της Ηπατίτιδας C είναι εφικτή, αρκεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με ένα σαφέστατα πιο φιλόδοξο πλάνο», σημείωσε.
«Όσο πιο σύντομα παρέμβει το κράτος τόσο καλύτερη σχέση κόστους-αποτελέσματος θα υπάρξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας.
Είναι και οι ίδιοι οι ασθενείς που διεκδικούν την πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Αφοπλιστικός ο Καθηγητή Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο “Λαϊκό” και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), Γ. Παπαθεοδωρίδης. «Υπάρχουν ασθενείς που έχουν βάλει ακόμη και πολιτικό μέσο για να πάρουν τα φάρμακα», είπε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών που διαθέτουν τις νέες θεραπείες και τον ΕΟΠΥΥ από περίπου 1000 άτομα που λαμβάνουν τη θεραπεία θα φθάναμε τις 3000. «Φοβούνται όμως το κόστος», εκτίμησε. «Εξακολουθούν πολλοί ασθενείς να μη λαμβάνουν θεραπεία γιατί υπάρχει περιορισμός από τον ΕΟΠΥΥ στην έγκριση των νέων αντιικών φαρμάκων, κυρίως σε ασθενείς με κίρρωση. Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα, με προεξάρχουσα την Επιτροπή Ιογενούς Ηπατίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει έγκαιρα θέσει και στηρίξει τις ορθές προτεραιότητες για πρόσβαση στις νέες θεραπείες, δυστυχώς η πολιτεία κινείται προς το παρόν με πολύ αργούς ρυθμούς και χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική προσέγγιση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, μόνο το 20% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C έχουν διαγνωσθεί και από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς έχουν λάβει θεραπεία. Μέχρι τις νέες θεραπείες, πολλοί ασθενείς που είχαν αντένδειξη ή δεν επιθυμούσαν να λάβουν θεραπεία με ιντερφερόνη-άλφα λόγω του φόβου των παρενεργειών της δεν είχαν άλλη θεραπευτική επιλογή.
«Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και σε ουσιαστική συνεννόηση με την πολιτεία να αυξήσουμε την πρόσβαση σε ακόμα περισσότερους ασθενείς, θέτοντας τις ιατρικές προτεραιότητες για διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης η ομάδα του HepaCtion έχει ετοιμάσει ένα white paper με προτάσεις. «Οι δυνατότητες πρόσβασης με τις νέες θεραπείες μπορούν να φθάσουν έως και τα 4 με 5 χιλιάδες άτομα, όταν με τις παλιές είναι μόλις 2 χιλιάδες ετησίως», συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε, πέραν της έκπτωσης που μπορεί να επιτευχθεί στο κόστος των θεραπειών με τη διαπραγμάτευση, διαρκώς οι τιμές αναθεωρούνται προς τα κάτω. Το κλειδί είναι στα μητρώα ασθενών και τη διεθνή εμπειρία γύρω από τις συμφωνίες τιμής- όγκου. Στην Ελλάδα το registry των ασθενών με Ηπατίτιδα C είναι πραγματικότητα εδώ και αρκετούς μήνες». Οι καλές πρακτικές των άλλων χωρών οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των ασθενών υπό θεραπεία, σε διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και σε μείωση του κατά κεφαλήν κόστους. «Δεν αποδίδει να τρενάρεις την κατάσταση βάζοντας αυστηρά κριτήρια» εκτίμησε, σημειώνοντας πως στην ουσία είναι ο σύντομος πολιτικός χρόνος που ναρκοθετεί τα μακροχρόνια πλάνα.
«Η εμπειρία δείχνει πως είναι δυνατή η άμεση σύναψη συμφωνιών “price-volume”, στη βάση των οποίων η τιμή αποζημίωσης μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, πρόσφατη μελέτη μας καταδεικνύει ότι το κόστος της νόσου ήταν υψηλό ακόμη και πριν την εισαγωγή των νέων αντιικών φαρμάκων, με τη διαφορά ότι τα κέντρα κόστους ήταν διαφορετικά», διευκρίνισε. «Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο εκρίζωσης της νόσου, στο πλαίσιο του οποίου η πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνικές διαπραγμάτευσης για να μειώνει διαρκώς το κόστος ανά θεραπευόμενο, αυξάνοντας όμως τον αριθμό τους», ανέφερε.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Άγγ. Χατζάκης, αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο και η οποία ανέλυε εκ νέου στοιχεία άλλων ερευνών για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των νέων θεραπειών κατέληξε στο συμπέρασμα πως, σε βάθος 15ετίας, ακόμη και στις σημερινές υψηλές τιμές (με μικρές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα) τα νέα φάρμακα είναι cost saving.
Σχολιάζοντας την προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας (εδώ), αφού ο κ. Σουλιώτης είχε αναφέρει στη συμφωνία price-volume της Λισσαβόνας, ο κ. Χατζάκης υπογράμμισε πως οι Πορτογάλοι με 14 χιλιάδες ασθενείς, οι 10 με 11 χιλιάδες έχουν ήδη μπει σε θεραπεία.
«Απουσιάζει η πολιτική βούληση στη χώρα μας», σχολίασε ο κ. Καλαμίτσης.
HepC Η Ηπατίτιδα C αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα πλήττοντας περίπου 185 εκατομμύρια ασθενείς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 135.000-160.000 άνθρωποι. Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τησ νόσου αντιμετωπίζουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως χρήστες παρεντερικών ναρκωτικών ή άτομα με μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του πριν το 1992. Σημαντικό ποσοστό όμως, περίπου 40%, είναι άτομα του γενικού πληθυσμού που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.
Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών που δεν γνωρίζει ότι νοσεί αγγίζει το 80%, καθώς η νόσος παραμένει ασυμπτωματική για πολλά χρόνια. Παράλληλα, με τα τρέχοντα κριτήρια, εξαιτίας της υψηλής τιμής των νέων θεραπευτικών σχημάτων, μόνο το 30% των ασθενών έχει πρόσβαση και εξαιρούνται ομάδες ασθενών που σύμφωνα με τα διεθνή κλινικά δεδομένα θα έπρεπε να λάβουν θεραπεία κατά προτεραιότητα, ενώ δεν αποζημιώνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα διευκόλυναν την έγκαιρη διάγνωση του πληθυσμού και μόλις ένας ελάχιστος αριθμός ασθενών, λιγότεροι από 2.000, ξεκινούν θεραπεία ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υπολογιστεί από μελέτες, ότι οι θάνατοι από την ιογενή Ηπατίτιδα C στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030 αν δεν αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις, ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανά έτος υπολογίζεται στις 4.000, κυρίως μεταξύ των ατόμων των ομάδων υψηλού κινδύνου (χρήστεσ ενδοφλέβιων ουσιών).
HepaCtion Η HEPACTION θέτει υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και ζητά από την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση για: 1. Τη θέσπιση προγραμμάτων ενημέρωσης πρόληψης για τον Ελληνικό Πληθυσμό 2. Την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωση του πληθυσμού και συγκεκριμένα οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη σταδιοποίηση των ασθενών και τον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπείας 3. Την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στις νεώτερες θεραπευτικές επιλογές, διευρύνοντας τα κριτήρια, υιοθετώντας τις πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών 4. Την αξιοποίηση τησ πρόσφατης έναρξης της υποχρεωτικής καταγραφής όλων των ασθενών με ηπατίτιδα C που λαμβάνουν θεραπεία (HCV registry).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ