Με τη μορφή του κατεπείγοντος φέρνει το Σαββατοκύριακο στη Βουλή το Ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, παρά την αντίθεση που εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση το Σάββατο στις 10:00 π.μ., ενώ μία δεύτερη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή την ίδια ώρα. Αργά το βράδυ αναμένεται η σχετική ψηφοφορία, προκειμένου τα μέτρα να χρησιμοποιηθούν ως «ατού» για το Eurogroup της Δευτέρας.
«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Με 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου απαντούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες προγραμματίζουν συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τη συμμετοχή τους στην απεργία εξήγγειλαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας, δηλαδή νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες πεδυ, εκαβ, κλπ. θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 8 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Εξάλλου, η Συνομοσπονδία έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη συγκεκριμένη μέρα, λόγω ανοίγματος των καταστημάτων.
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει το ΠΑΜΕ, το οποίο διοργανώνει συλλαλητήρια την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί στην Ομόνοια, το Σάββατο στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια και την Κυριακή στις 10:00 το πρωί στο Σύνταγμα.
Ασφαλιστική και φορολογική «λαίλαπα» με την ψήφιση του Νομοσχεδίου
Τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων πως:
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει με το που θα γίνει νόμος του κράτους το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, η ενιαία ασφαλιστική εισφορά που αναμένεται να θεσπιστεί, για κάθε μισθωτό του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενο, θα αγγίξει το 27% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη, ούτε βεβαίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές το 55-60% των εισοδημάτων του, χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ