Την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών προτάσσουν οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδης, με αφορμή τη σχετική Παγκόσμια Ημέρα (20 Μαΐου).
Αναφερόμενος στα οφέλη για τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας, ο κ. Αποστολίδης υπενθύμισε πως η άμεση επένδυση για μια κλινική μελέτη ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, μεταφράζεται πολλαπλασιαστικά σε 375.000 στο ΑΕΠ της χώρας.
Ωστόσο, από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύονται από τη Φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες μόλις 80 εκατ. ευρώ καταλήγουν στη χώρα μας. Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, ως πληθυσμιακά αντίστοιχης χώρας, συνεχίζει να αποτελεί το Βέλγιο με 2 δισ. ευρώ επένδυση σε έρευνα.
“Οι κλινικές έρευνες είναι υπηρεσία”, σημείωσε ο Αντιπρέοδρος του ΣΦΕΕ, Σπύρος Φιλιώτης, υπογραμμίζοντας πως προσδίδουν 100% προστιθέμενη αξία, χαρακτηρίζοντας τες μοχλό κοινωνικής και οικονομικής προόοδου. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιώτη, στόχος ειναι ο τριπλασιασμός των κλινικών μελετών σε μια 3ετία, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα πάσχουμε στην εφαρμογή και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε την ανάγκη θέσπισης φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων, που θα καταστήσουν δυνατή τη διεύρυνση και αποτελεσματική διενέργεια των κλινικών μελετών (Φαρμακοβιομηχανία: Ζητούνται φορολογικά κίνητρα).
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος-Μελέτης Δημόπουλος, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό “ότι οι κλινικές μελέτες δεν είναι μια διαδικασία όπου κάποιος θα σου ανοίξει μια πόρτα ή θα σου δώσει έναυσμα και θα αρχίσουν να γίνονται. Αντιθέτως, η έρευνα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, που ορίζονται από την ερευνητική ομάδα, αλλάζοντας τη νοοτροπία της, ώστε να αποφασίσει ότι εστιάζει σε μια κατηγορία νόσου, αποκτά επικοινωνία με συνερευνητές, παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφεία και στα συνέδρια και άλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται”.
“Καταγράφει με ακρίβεια δεδομένα, επικοινωνεί με ασθενή, διατηρεί τον πλήρες φάκελο του, αναπτύσσεί μια ομάδα με διαχειριστές δεδομένων, κλινικές νοσοκόμες κλπ και άρα είναι σε μια θέση να προχωρήσει. Πρέπει παράλληλα να αποδεχθεί ότι θα δεχθεί ελέγχους, από ρυθμιστικούς φορείς ή την εταιρία που χορηγεί την έρευνα”, συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος, κάνοντας και μια θετική αναφορά στην εξελισσόμενη διαδικασία επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου. “Δεν κάνεις κλινική έρευνα αντιμετωπίζοντας την αμοιβή ως μεροκάματο”, σημείωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Οι κλινικές μελέτες είναι η μόνη ελπίδα για τους ασθενεις με σπάνιες παθήσεις, τόνισε η Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, υπογραμμίζοντας πως καλείται συχνά να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό χωρίς όμως να έχει τη στήριξη της Ελλάδας.
“Θα πρέπει να γίνονται πολλές περισσότερες κλινικές μελέτες”, τόνισε ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, των διαβητικών ασθενών, δηλαδή, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδη υπογράμμισε πως, δυστυχώς, παραμένει ταμπού η συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές έρευνες.
Η κυρία Αποστολίδη μίλησε και για το ερευνητικό πρόγραμμα eSmart (e-Symptom Management using Advanced Symptom Management System Remote Technology), που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Surrey και στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΠΑ. Διευρευνά την επίπτωση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων, της εξ αποστάσεως διαχείρισης και της παρέμβασης στη διαχείριση συμπτωμάτων στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς με μη μετασταστικό καρκίνο του στήθους, ορθοκολικό ή αιματολογικό καρκίνο, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και για ένα χρόνο μετά το τέλος της θεραπείας.
Αναφερόμενος στις διενεργηθείσες κλινικές έρευνες (στοιχεία έδωσε και εχθές το ΕΟΦ) ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Καραμούζης τόνισε πως το 2015 διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών για τις οποίες ζητήθηκε τροποποίηση ή απορρίφθηκαν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ