Πραγματικότητα θα αποτελεί σε λίγες ώρες ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των φαρμακοποιών: η απελευθέρωση του καναλιού διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Αν και η νομοθετική ρύθμιση που περιέχει το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο (εδώ) αναφέρεται σε 216 σκευάσματα, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 13% των ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσθήκης νέων φαρμάκων στην υποκατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ – όπως χαρακτηρίζονται τα σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία – και παράλληλα αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις ακριβείς προϋποθέσεις ένταξης ή αφαίρεσης ενός φαρμάκου στη σχετική λίστα.
Οι ασάφειες του πολυνομοσχεδίου ωστόσο αποτελούν δευτερεύον ζήτημα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκφράσει σταθερά και ξεκάθαρα την πεποίθησή τους ότι όλα τα φάρμακα θα πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά από επιστήμονες φαρμακοποιούς εντός φαρμακείου, τόσο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας όσο και για λόγους προσβασιμότητας των πολιτών ακόμη και σε απομακρυσμένα μέρη.
«Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί» σχολιάζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΣΦ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επίκυψη στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αύξηση της τιμής των εν λόγω σκευασμάτων.
«Καλούμε τους Έλληνες βουλευτές και ειδικά της κυβέρνησης, την τελευταία στιγμή να τιμήσουν τον ρόλο τους και την ψήφο του ελληνικού λαού, γιατί κάποια στιγμή θα βρεθούν απέναντί του» καταλήγει, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 2014 διατύπωνε στο πρόγραμμα του ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δεν πρέπει να πωλούνται εκτός φαρμακείων, ενώ το 2012 στην έκθεση του ΟΟΣΑ επί υπουργίας Χατζηδάκη αναφέρονταν ρητά ότι η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να υπόκειται σε ρυθμίσεις και περιορισμούς γιατί αλλιώς κινδυνεύει η υγεία του ελληνικού λαού.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
«Η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, την οποία θα μπορεί να μεταβάλλει όποτε θέλει, που θα πωλούνται ελεύθερα, χωρίς την παρουσία και την ασφαλιστική δικλείδα του φαρμακοποιού» σχολιάζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
«Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια του Υπουργείου που μετατρέπει τους ασθενείς σε καταναλωτές αντίθετα σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, όπως έχει επανειλημμένα εκφραστεί από την Ιατρική και Φαρμακευτική Πανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα, στερεί την μοναδική εστία ρευστότητας των φαρμακοποιών, χαρίζοντας τα επί πληρωμή φάρμακα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και αφήνοντας στις πλάτες των φαρμακοποιών τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ειδικά τώρα που η πληρωμή των φαρμάκων του Φεβρουαρίου είναι πιο αβέβαιη από ποτέ» καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ