Σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος αλλά και των οικείων του προκαλεί ο Χρόνιος Πόνος, ο οποίος αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα αντιμετωπίζονταν ως απλό ιατρικό πρόβλημα, κάτω από συνθήκες έντονου άγχους και εργασιακής ανασφάλειας, όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή χρόνια νόσο.
Όπως σημειώνει Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών και Παρισίων, Αντιπρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), ο νευροπαθητικός πόνος (αλγαισθητικός πόνος με βλάβη ιστών) αποτελεί το 80% των περιπτώσεων χρόνιου πόνου (αυτός που διαρκεί πάνω από 3 μήνες). Πιο περίπλοκος, όμως, είναι ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή αυτός που εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα και από τον οποίο πάσχει περίπου 30% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών.
Στατιστικές δείχνουν ότι άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο, εμφάνιζαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και αδυναμία ελέγχου του άγχους. Σύμφωνα με την Ψυχολόγο του ΕΠΕΜΥ, Κ. Μπούσια, υπάρχει μια δυναμική παρουσία και μια αλληλεξάρτηση κατάθλιψης και χρόνιου πόνου. «3 στα 10 άτομα με ινομυαλγία πάσχουν και από μείζονα κατάθλιψη κατά τη στιγμή της διάγνωσης», σημειώνει. Επιπλέον, άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελίξουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με την έκρηξη της οικονομικής ανασφάλειας και της ανεργίας.Παράλληλα, συγκεκριμένο αίτιο έχει μόνο το 40% των περιπτώσεων χρόνιας οσφυαλγίας, της πιο συχνής μορφής χρόνιου πόνου που πλήττει το 1/3 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών. Το 30% αποδίδεται σε ψυχολογικά αίτια.
«Ο ασθενής αυτός παρουσιάζει κλινικά, πλην της έντονης οσφυαλγίας: αϋπνίες, ανορεξία, αίσθημα χρόνιας κόπωσης, ευερεθιστότητα, χρόνιο άγχος και πολλά άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα, με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής του. Ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αναλγητικών ήταν η μέχρι σήμερα προτεινόμενη θεραπευτική λύση.Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε χρόνια χορήγηση, έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Άρα τίθενται το ερώτημα: Μήπως σε τέτοιες καταστάσεις μια στοχευμένη τοπική και αποτελεσματική αναλγητική θεραπεία θα αποτελούσε μια πιο εύκολη και ασφαλή θεραπευτική λύση;», διερωτούνται οι επιστήμονες της ΕΠΕΜΥ.
Βέβαια, όπως τονίστηκε σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εκστρατεία που ξεκινάει η ΕΠΕΜΥ για το Χρόνιο Πόνο, τα υπάρχοντα φάρμακα βελτιώνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 50% του πόνου στο 50% των περιπτώσεων.
Την ίδια ώρα, πολλοί πάσχοντες από χρόνιο πόνο καταφεύγουν στην αυτοθεραπεία, «είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης. «Το κλειδί είναι η σωστή διάγνωση και η συνταγή η πρόληψη», σημείωσε.
Τεχνολογία αιχμής και παραδοσιακές θεραπείες
«Ωστόσο στις μέρες μας, οι δυνατότητες της θεραπευτικής φαίνονται σημαντικάβελτιωμένες. Και αυτό χάρη στη σύγχρονη φαρμακολογία, η οποία συνδυάζει εντυπωσιακά τα ευρήματα της μοριακής βιολογίας με αυτά της τεχνολογίας αιχμής. Παράλληλα, όμως, η θεραπευτική επανεξετάζει τις παλαιές, τεκμηριωμένες από την μακροχρόνια εμπειρία, θεραπείες και προσπαθεί να τις ερμηνεύσει και να βελτιώσει την απόδοσή τους. Μια τέτοια προσπάθεια έχει να κάνει με την εδώ και 6.000 χρόνια γνωστή από τους Μάγια κόκκινη πιπεριά, η οποία έχει αναλγητικές ιδιότητες, και γι αυτό την χρησιμοποιούσαν για οδοντικούς και άλλους πόνους. Την πιπεριά ‐ όπως και άλλα φυτά της Κεντρικής Αμερικής ‐ την έφερε ο γιατρός του Κολόμβου στην Ευρώπη. Γύρω στο 1800 μ.Χ. οι γιατροί της εποχής χρησιμοποιούσαν ήδη την αλοιφή της πιπεριάς σαν παυσίπονο στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών. Μια πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα.Εκτός από την κόκκινη πιπεριά, που αποτελεί ισχυρότατο αναλγητικό, άλλα παραδείγματα γνωστών αναλγητικών φαρμάκων που προήλθαν από φυτά είναι η ασπιρίνη, που προέρχεται από την ιτιά, αλλά κυρίως το όπιο, ισχυρό αναλγητικό φάρμακο, που προήλθε από την παπαρούνα.
Εκστρατεία Ενημέρωσης
Ενημερωτική καμπάνια για το Χρόνιο Πόνο ξεκινάει εφέτος η ΕΠΕΜΥ, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τη δύναμη του διαδικτύου και της τηλεόρασης.Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.xroniosponos.gr μπορεί κανείς να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο και να διαπιστώσει από ποιο είδους πόνο πάσχει. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό σποτ, ενώ θα στηθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το είδος του πόνου από τον οποίο ταλαιπωρούνται και να κλείσουν δωρεάν ραντεβού για εξέταση από γιατρό. 150 γιατροί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν ραντεβού για πολίτες που πάσχουν από Χρόνιο Πόνο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ