Πραγματικότητα είναι το πρώτο Δελτίο Τιμών του έτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Η διαδικασία ανατιμολόγησης, στην οποία εφαρμόστηκε το “μαξιλαράκι” του 15% για την πτώση των τιμών στα γενόσημα, οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μόλις 3%, με τις αλλαγές να αφορούν σε 6231 σκευάσματα.
Το ερώτημα, όμως, είναι αν αυτή η μείωση συνιστά και εξοικονόμηση;
Αν και αναγωγικά το 3% μεσοσταθμική μείωση μπορεί να μεταφραστεί σε συνολική εξοικονόμηση δαπανών για φαρμακα που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό αναμένεται να αποδειχθεί “δώρον άδωρον”, ελέω υποκατάτασης.
Το παραπάνω φάνηκε ξεκάθαρα πέρσι. Το 2015 έκλεισε με την αγορά στα 3,7 δισ. ευρώ, σε τιμές λιανικής, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ (στοίχεια IMS Health) και αυτό γιατί, στη συνταγογράφηση φθηνά φάρμακα φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από ακριβότερα (εδώ).
Με τις παρεμβάσεις στο επίπεδο της συνταγογράφησης να χαρακτηρίζονται αναιμικές, δεν αναμένεται η φετινή χρονιά να είναι διαφορετική. Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε την ξέφρενη κούρσα της φαρμακευτικής δαπάνης το 1ο 4μηνο του έτους, η οποία παρά τις νέες μειωμένες τιμές που επιβλήθηκαν με το Δελτίο Τιμών του Δεκεμβρίου, ξέφυγε κατά 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψε το Virus. Παράλληλα, 65,5 εκατ. ήταν υπέρβαση στη δαπάνη για φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ (εδώ). Άρα, μάλλον αναμένεται να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των πιο απαισιόδοξων, που θέλουν την εξοικονόμηση να είναι μηδενική.
Στο νέο Δελτίο Τιμών, λοιπόν, το οποίο είχε “κατέβει” από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για περίπου 1 ώρα, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, περιείχε κατά λάθος νοσοκομειακές τιμές, συμπεριλήφθηκαν 9522 κωδικοί προς ανατιμολόγηση, εκ των οποίων:
– 3116 κωδικοί αφορούσαν σε προϊόντα πλήρους αίτησης
– 271 καλώς καθιερωμένης χρήσης,
– 57 σταθερού συνδυασμού,
– 19 αίτησης συγκατάθεσης,
– 5822 ήταν γενόσημα,
– 159 υβριδικής αίτησης,
– 52 κωδικοί βιο-ομοειδών, και
– πραγματοποιήθηκε εισαγωγή 26 κωδικών για λόγους δημόσιας υγείας.
Από τους 6231 κωδικούς που ανατιμολογήθηκαν, 2262 κωδικοί μειώθηκαν από 14% έως και 16%, ενώ μειώσεις μεγαλύτερες από 15% υπήρξαν σε 161 κωδικούς, που συνδέονται με προϊόντα πλήρους αίτησης και καλώς καθιερωμένης χρήσης.
Όπως προαναφέραμε, στα γενόσημα οι μειώσεις έφθασαν έως και το 15%, βάσει της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης, ώστε “να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αποφεύχθηκαν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου με την πρόβλεψη ότι η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου”, αναφέρει η ανακοίνωση της Αριστοτέλους.
Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για εταιρίες και νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για φαρμακεία από 21 Ιουλίου, με το Υπουργείο να αποφασίζει τη μετάθεση κατά 3 ημερών των ημερομηνιών, “για λόγους ισότητας όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του φαρμάκου”, “δεδομένου ότι το παρόν δελτίο τιμών δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή των ΚΑΚ”.
Με το νέο Δελτίο Τιμών εφαρμόζονται και νέοι ΦΠΑ στις τιμές των φαρμάκων (εδώ), ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον αναδεικνύεται και η διαδικασία των ενστάσεων επί του αναρτημένου δελτίου, για τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν προθεσμία μόλις 5 ημερών.
Υ Α Δελτίο τιμών φαρμάκων Ανατιμολόγηση
Φόρμα Ενστάσεων
PRICELIST_2016_06_03 PROS YY META APO EPITROPI TIMWN PUBLIC
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ