Τα νομοθετικά κενά αλλά και την απουσία του επαρκούς ελέγχου των οίκων ανοχής και κάλυψης των εκδιδόμενων ατόμων υπογράμμισαν επιστήμονες, που συμμετέχουν σε προγράμματα παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την παρουσίαση του Κέντρου Ημέρας Open Doors.
Οι ιδιαιτερότητες της ανδρικής πορνείας ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη, σημειώνει ο Κοινωνιολόγος Υγείας, Υπεύθυνος ΓραφείουΨυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Παναγιώτης Δαμάσκος. Όπως ανέφερε, οι άνδρες που εκδίδονται είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί (95%-98%), με πελάτες Έλληνες. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες εισέρχονται στην πορνεία συνήθως εθελοντικά, σπάνια εξαναγκάζονται, ενώ βγαίνουν εκτός πριν κλείσουν τα 30. Το «ταξίδι» τους ξεκινάει συνήθως λόγω ενός σοβαρού οικονομικού προβλήματος και τελειώνει με τη λύση του. «Πέφτουν θύματα ομοφοβικής βίας ή ασκούν οι ίδιοι στους πελάτες τους από εγγενή ομοφοβικά συναισθήματα, λόγω καταγωγής ή θρησκείας», σημειώνει ο κ. Δαμάσκος.
«Ο νόμος 2734/1999 είναι νόμος παγίδα», υπογράμμισε ο Ψυχολόγος MSc, Γραφείο Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης Κοινού, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Χρ. Χρυσομάλλης, σημειώνοντας πως δυσκολεύει τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής και άρα των γυναικών που εργάζονται σε αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία τους να λειτουργεί παράνομα. Από τους 450 οίκους ανοχής που εντόπισαν οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ μόλις οι 7 με 10 είναι νόμιμοι. Την ίδια ώρα, ανοίγουν νέες μορφές όπως τα studio. «Τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα θα μπαίνουν στο επάγγελμα», προειδοποίησε ο κ. Χρυσομάλλης και αναφέρθηκε στο παράδειγμα 33χρονης Ελληνίδας, η οποία είναι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της άνεργοι, ενώ έχουν και δύο παιδιά.
Η έρευνα
Σύμφωνα με την πρώτη φάση έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 30 δυνητικών ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας (70% άνδρες – 30% γυναίκες), κατέστη σαφές πως η σίτιση και η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κυριαρχούν στις ανάγκες τους, ενώ πλήττονται βαρύτατα ψυχολογικά.Στο συγκεκριμένο δείγμα κυριαρχούσαν οι Έλληνες (74%) και ακολουθούσαν άτομα εκτός ΕΕ (36%), ενώ ένα 7% είχαν καταγωγή από τη Βουλγαρία.Σύμφωνα με τον Kλινικός Ψυχολόγος MSc Στρ. Μπενέκο 53% ήταν άστεγοι και 27% διέμεναν σε ξενώνες και κέντρα αλλοδαπών. Κανένας δεν είχε ασφάλιση. Σε ό, τι αφορά στις ανάγκες τους 7 στους 10 ανέδειξαν τη σίτιση, 57% την φροντίδα υγείας, 40% το μπάνιο, 33% τα καθαρά ρούχα και 37% την ψυχοκοινωνική στήριξη. Παρόλα αυτά, το 97% εμφανίστηκε θετικό να υποβληθεί σε ταχεία εξέταση για το HIV/AIDS και 73% υπέρ της ελεύθερης διάθεσης συρίγγων, ενώ το 87% ήταν θετικό στη χρήση προφυλακτικού. Την ίδια ώρα, το 40% των συμμετεχόντων ήταν οροθετικοί, 47% έπασχε από Ηπατίτιδα Β ή C, ενώ το 53% ήταν χρήστες. Ιδιαίτερα επιβαρυμένος ήταν όμως και ο ψυχολογικός τους κόσμος. Καταθλιπτικά στοιχεία εντοπίστηκαν στο 43% ενώ το 20% δήλωσε πως έχει εκδηλώσει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ