Οι τεχνολογικές εφαρμογές στις βιοϊατρικές επιστήμες, η σημασία τους για την προαγωγή της υγείας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, η εθνική πολιτική και ασφάλεια των ασθενών, αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ημερίδα της ΕΛΕΒΙΤ. «Πρέπει να μπει φρένο στην άποψη που θέλει τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα να αποτελούν το φτωχό συγγενή των Φαρμάκων», τόνισε στην εισήγηση του ο Γ. Παππούς, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας. Μετά το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα σιλικόνης, η ΕΕ προχώρησε στην κατάρτιση πρότασης τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Ρυθμιστικού πλαισίου, θέτοντας νέα δεδομένα για την αγορά και τα νοσοκομεία, την παραγωγή, τη διακίνηση και τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και την καινοτομία.
«Η σωστή χρήση του ιατρικού εξοπλισμού σαφώς βελτιώνει την ποιότητα της περίθαλψης, ενώ η εσφαλμένη χρήση του μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τους ασθενείς και για τους Επιστήμονες Υγείας που τα χρησιμοποιούν”, υπογράμμισε ο πρόεδος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Π. Αρναούτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας εξέδωσε ψήφισμα για τα θέματα που αφορούν στη μη ορθή χρήση και διάχυση της Ιατροτεχνολογίας καθώς και την ανάγκη να καθοριστούν προτεραιότητες για την επιλογή και τη διαχείριση των τεχνολογιών αυτών, ειδικά δε των ιατρικών συσκευών.
Τόσο ο κ. Παππούς όσο και ο κ. Αρναούτης και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ημερίδα υπογράμμισαν την ανάγκη για ανάπτυξη μιας Εθνικής Πολιτικής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. «Πέρα από τους χρήστες,( Επιστήμονες Υγείας, Ασθενείς κοκ) που υφίστανται τις συνέπειες της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο, οι προμηθευτές είμαστε ένα ακόμα θύμα», υπογράμμισε ο κ. Αρναούτης, διευκρινίζοντας πως τα προβλήματα αυτά θα λυθούν με τη θέσπιση εθνικής πολιτικής.
Το οξύμωρό, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ είναι πως «στο όραμα του Υπουργείου Υγείας και στους στρατηγικούς στόχους για την τριετία 2013-2016 ενώ αναφέρονται διάφορες επιδιώξεις όπως το «γραφείο χωρίς χαρτί» ή διάδοση της τηλεϊατρικής, δεν γίνεται ούτε μια αναφορά στην Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Το UDI
Σημαντικό βήμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Παππού, η εισαγωγή του UDI (Unique Device Identification), ενός είδους barcode για τα ιατρογεχνολογικά προϊόντα. Μέσω του UDI εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας, θα περιοριστούν τα ιατρικά λάθη, θα καταπολεμηθεί η πλαστογραφία και θα διευκολυνθεί η διαχείριση των αποθεμάτων των νοσοκομείων. «Ζητάμε από τις προμηθεύτριες εταιρείες να μας παράσχουν ακριβή στοιχεία, αλλά μέχρι τώρα αποδεικνύονται φειδωλές», σημείωσε ο κ. Παππούς απευθύνοντας έκκληση προς τους προμηθευτές γιατί διαφορετικά «θα το βρούμε μπροστά μας».
Την ίδια ώρα, ο κ. Αρναούτης επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία ενός Μητρώου Εγκεκριμένων Προμηθευτών, που θα εξοικονομήσει χρόνο και τελικά χρήμα, διευκολύνοντας τη διαδικασία της συμβασιοποίησης και των προμηθειών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ