Ομάδες του πληθυσμού, περιθωριοποιημένες ή αποκλεισμένες από βασικές υπηρεσίες υγείας, επιδιώκει να προσεγγίσει το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους», που κάνει «γενική πρόβα», σήμερα, στη Νέα Μανωλάδα.
Το φιλόδοξο 5ετές πρόγραμμα της Εταιρείας Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους” στηρίζουν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, το ΚΕΣΥ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και περίπου 37 επιστημονικοί φορείς, ενώ την κεντρική επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν 90 ακαδημαϊκοί.
Γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί θα προσεγγίσουν Ρομά, Πομάκους,ανασφάλιστους-άπορους πολίτες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας τους υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες δομές.
«Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η στροφή σε μεθόδους και πρακτικές εστιασμένες στον πολίτη, τεκμηριωμένες από την έρευνα και τη διεθνή γνώση και αντίστοιχη στις προτιμήσεις, επιθυμίες και ανάγκες των ασθενών, προβάλλει όσο ποτέ ως επιτακτική ανάγκη», αναφέρουν οι εμπνευστές του Προγράμματος. «Στόχος του Σχεδίου Δράσης «Υγεία για Όλους», είναι η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των αποδεκτών των δράσεων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη”, προσθέτουν.
Στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνονται: α. Κλινική παιδιατρική εξέταση β. Εμβολιασμοί γ. Οδοντιατρικός έλεγχος (σε παιδιά) δ. Κλινική εξέταση ενηλίκων ( παθολογικός – καρδιολογικός έλεγχος) ε. Γυναικολογική Εξέταση: εξέταση μαστού, Test pap ζ. Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης -προώθηση αυτών σε μονάδες Υγείας.
Ο θεμέλιος λίθος του προγράμματος μπήκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά εδώ και 7 μήνες αναπτύσσεται σε εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του, με περιοχές παρέμβασης σε Αττική, Θήβα και Χαλκίδα, ενώ η πλήρης λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
Η σημερινή παρέμβαση στη Ν. Μανωλάδα αποτελεί την πρόβα τζενεράλε. Εκεί, οι 9 γιατροί της ομάδας θα εξετάσουν σχεδόν 150 άτομα και συγκεκριμένα μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή, Ρομά, αλλά και όσους κατοίκους δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της ΠΦΥ.
Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή «Υγεία για όλους»
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ