Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με θέμα «Τη φαρμακευτική αγωγή ανασφαλίστων πολιτών μέσω φαρμακείων».
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή αποτελεί η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία η χορήγηση των Νευρολογικών και Ψυχιατρικών Φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά από νοσοκομεία, σε αντίθεση με τη χορήγηση όλων των υπόλοιπων φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία. Η εξαίρεση αυτή κατά τον κο Κέλλα συνιστά απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των νευροψυχιατρικών ασθενών, χωρίς μάλιστα να δικαιολογείται από πλευράς κόστους.
«Η “Πρώτη Φορά Αριστερά” Κυβέρνηση, οδηγεί την Ψυχιατρική Υγεία σε κώμα. Στιγματίζει την πλέον ευάλωτη και αδύναμη κατηγορία ασθενών και επιβαρύνει τον ήδη “πετσοκομμένο” προϋπολογισμό των Νοσοκομείων. Η ψυχική υγεία έχει γίνει “πειραματόζωο” στα χέρια των Κυβερνώντων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό τόσο για τη σκοπιμότητα τη συγκεκριμένης απόφασης όσο και για τη διαχείριση των συνεπειών της.
Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, Βασίλης Οικονόμου.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
Με την εγκύκλιο Α3γ/Γ.Π.οικ.53790 το Υπουργείο Υγείας καθορίζει τους όρους με τους οποίους οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή μέσω φαρμακείων, ενώ η συμμετοχή τους θα καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια μάλλον ασαφή και προβληματικά στην πρακτική εφαρμογή τους, καθώς μπορεί να προκύψουν συνδυασμοί κριτηρίων με άδικο αποτέλεσμα.
Η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη όμως, αφορά τα Νευρολογικά και Ψυχιατρικά φάρμακα, τα οποία εξαιρούνται και θα χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία.
Ως δικαιολογία η εγκύκλιος αναφέρει «Η εξαίρεση αυτή επιβάλλεται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν από τις εν λόγω δημόσιες δομές υγείας». Με την ίδια εγκύκλιο, τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται από τα φαρμακεία.
Εδώ λοιπόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Δεν είναι το κόστος, είναι σαφώς η διάγνωση εκείνη που διαφοροποιεί την αντιμετώπιση. Τι σημαίνει «διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας» και αυτό γιατί είναι σημαντικό για τους νευροψυχιατρικούς ασθενείς και όχι για τους καρδιολογικούς ή για τους καρκινοπαθείς;
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί μεγάλη μάχη, έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες και έχουν διατεθεί τεράστια ποσά για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει την ψυχική νόσο. Νομίσαμε ότι αφήσαμε την «εποχή της Λέρου» πίσω μας, τουλάχιστον ηθικά και από άποψη σχεδιασμών, ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να ακυρώσει τόσο ηθικά, όσο και πρακτικά, μεγάλο μέρος των προσπαθειών αυτών με τον πιο επίσημο και θεσμοθετημένο τρόπο.
Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ