Δεν πρόλαβαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου και τώρα τους ζητάνε να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους και να υπογράψουν άλλες, με δυσμενέστερους όρους.
Το απίστευτο αυτό αίτημα έθεσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας ενώπιον των 37 εργαζομένων στην καθαριότητα, με το επιχείρημα ότι οι ισχύουσες συμβάσεις για 4ωρη απασχόληση, περιλαμβάνουν το δικαίωμα χορήγησης κανονικών και αναρρωτικών αδειών, χωρίς αυτό να είναι νομοθετημένο.
Γιατί, λοιπόν, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις έργου; Δεν το γνώριζε η Διοίκηση αυτό από την αρχή; Η νομική υπηρεσία του Υπ. Υγείας δεν είχε γνώση του θέματος;
“Έγινε μία παράφραση της Διοικητικής Υπηρεσίας που έφτιαχνε τη σύμβαση, η οποία μπερδεύτηκε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας που έφτιαχνε παρόμοιες συμβάσεις όταν τις αντιπαρέβαλε” δηλώνει στο Virus ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Βασίλης Μπαλάσκας. “Στη συνέχεια βρήκαμε ότι σε καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η χορήγηση άδειας στους αναδόχους του έργου της καθαριότητας” προσθέτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Πράγματι, η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση των εν λόγω αδειών στους συμβασιούχους έργου δεν στηρίζεται σε κάποια νομοθετική ρύθμιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αρνούνταν να υπογράψει τα σχετικά εντάλματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να μην μπορούν να πληρωθούν.
“Θα ήταν πολύ οδυνηρό να εργαστούν οι γυναίκες και να βρεθούν απλήρωτες” λέει ο κος Μπαλάσκας, σημειώνοντας ότι ήδη οι εργαζόμενες έχουν υπογράψει τις νέες συμβάσεις.
Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr, οι «ψίθυροι» στους διαδρόμους του νοσηλευτικού ιδρύματος για την απόλυση όσων δεν ευθυγραμμίζονταν, έδιναν κι έπαιρναν το προηγούμενο διάστημα, ενώ η προσπάθεια παρέμβασης για το θέμα στη Διοίκηση του ιδρύματος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων και του εργατικού κέντρου, απέβη άκαρπη.
Ο Διοικητής του Νοσοκ. Άρτας υποστηρίζει από την πλευρά του ότι δεν είχε σκοπό να αρνηθεί να συναντήσει την αντιπροσωπία, αλλά ότι εκείνη την ώρα είχε άλλη συνάντηση την οποία δεν μπορούσε να διακόψει.
Άραγε, να έχει συμβεί η ίδια “γκάφα” και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα; Πόσοι συμβασιούχοι έργου θα βρεθούν ακόμη στον “αέρα”; Δεν οφείλουν οι Διοικητικές υπηρεσίες να ελέγχουν τη νομοθεσία πλήρως προτού συμβληθούν με κάποιον “ανάδοχο”; Η Αριστοτέλους δεν είχε στείλει υποδείγματα συμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία; Σκοπεύει και αν ναι, πότε να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να έχουν πλήρη δικαιώματα;
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ