Οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης έχουν μπει με εντολή Πρωθυπουργού, δίνοντας στους Υπουργούς, που έχουν αναλάβει να τη φέρουν εις πέρας, σαφή κατεύθυνση. Ειδικά στα θέματα των Φαρμάκων και των Φαρμακείων οι πιέσεις φαίνεται να ασκούνται κυρίως από την Τρόικα και δευτερευόντως, ή αν θέλετε παρασκηνιακώς, από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Κ. Χατζηδάκης φέρεται να έχει «κάνει πίσω» τουλάχιστον προσωρινά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η «κυβερνητική γραμμή» της μερικής απελευθέρωσης των Μη Συνταγρογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και του ιδιοκτησιακού των Φαρμακείων θα… σβήσει μέσα στο καλοκαίρι, για να ξανανοίξει στο Σεπτέμβρη. Και ο πιο μνημονιακός Υπουργός της κυβέρνησης; Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει σταματήσει να τονίζει πως στα περισσότερα και βασικότερα των θεμάτων αυτών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
ΜΗΣΥΦΑ«Η πρόταση Γεωργιάδη καλύπτει όλες τις ανησυχίες περί ανταγωνισμού», υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Βασιζόμενη στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η Τρόικα απαιτεί τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ να επιτρέπεται και από άλλα καταστήματα, πέραν των φαρμακείων, με πρώτα τα super market εκτιμώντας πως θα ενεργοποιηθεί ο ανταγωνισμός, ρίχνοντας τις τιμές τους και αυξάνοντας τις πωλήσεις τους. Κατά τους Φαρμακοποιούς, η διεθνής πραγματικότητα δείχνει πως όχι μόνο δεν θα πέσουν οι τιμές αλλά θα εκτιναχθούν. Όπως έχει υπογραμμίζει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) «έρευνα του Π.Ο.Υ, που αναφέρεται στην παράγραφο 2, διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ στις χώρες που εφαρμόστηκαν πολιτικές απελευθέρωσής τους». Μάλιστα, επικαλούνται τις τιμές των ίδιων σκευασμάτων σε άλλες χώρες, όπου η αγορά είναι απελευθερωμένη, όπου το κόστος τους είναι υπερπολλαπλάσιο. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας πρότεινε να απελευθερωθεί μόνο η διατίμηση των ΜΗΣΥΦΑ, τοποθετώντας «ταβάνι» στην τιμή τους, αλλά να παραμείνουν στα Φαρμακεία και υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών, για να δουν αν λειτούργησε ο εσωτερικός ανταγωνισμός στον κλάδο και αν έπεσαν οι τιμές. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Αριστοτέλους αναφέρουν πως αν η Τρόικα δεν υποχωρήσει υπάρχει plan B, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, με αρκετά παράπονα και ενστάσεις βέβαια. Αλλά, υπάρχει απλώς ως εναλλακτικό σχέδιο, αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική του ικανότητα και στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.Κατά τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντο «η χρησιμοποίηση των φαρμακείων ως μέσον για να οδεύσουν … πανηγυρικά στα super markets είναι περισσότερο από εμφανής». Να σημειώσουμε, πάντως, πως η δαπάνη των ΜΗΣΥΦΑ αφορά εξ ολοκλήρου την τσέπη των καταναλωτών και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν αποζημιώνονται.
Ιδιοκτησιακό ΚαθεστώςΟ Υπουργός Υγείας έχει υπάρχει σαφής στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Φαρμακείων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία μετατροπή. Η απελευθέρωση της αγοράς των Φαρμακείων έχει εξεταστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, με έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου. Οι τροϊκανοί φέρονται να ζητούν κατάργηση των κριτηρίων της απόστασης και του πληθυσμιακού αλλά κυρίως των ιδιοκτησιακών περιορισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας επιδιώκουν άνοιγμα της αγοράς, ώστε να επιτραπεί και σε μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν Φαρμακεία. Άλλες πληροφορίες, που μεταφέρει και ο κ. Λουράντος, θέλουν την Τρόικα να ζητάει το 50% που υποχρεούται σήμερα να λάβει φαρμακοποιός από άλλο φαρμακοποιό, για να συστεγαστούν, να μπορεί να είναι μικρότερο, για παράδειγμα 30%.Η συνολική απελευθέρωση του επαγγέλματος εγείρει, βέβαια, μια σειρά από ερωτήματα με πρώτο τι είναι τελικά αυτό που επιδιώκεται; Πέρα από τις απόψεις των καχύποπτων που μιλούν για «παράδοση των φαρμακείων στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις αλυσίδες καταστημάτων», δεν έχει καταστεί σαφές αν τελικά αυτό που επιδιώκεται είναι η αύξηση του αριθμού των Φαρμακείων, που οι περισσότεροι απεύχονται, ή η μείωση τους, αφού κρατάμε τη διεθνή πρωτιά στην αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο.
Ωράριο ΦαρμακείωνΑκόμη ένα από τα ζητήματα που έχουν αποτελέσει «αγκάθι» μεταξύ της Πολιτείας και των Φαρμακοποιών, στο παρελθόν, είναι αυτό του ωραρίου. Την τελευταία φορά που προχώρησε μια μερική απελευθέρωση του επί Υπουργείας Α. Λοβέρδου, οι αντιδράσεις του κλάδου ήταν σφοδρές. Το «ελεύθερο» ωράριο λειτουργίας των Φαρμακείων έχει τεθεί και πάλι από την Τρόικα.Καταρχήν, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ο Πανελλήνιος φορέας τους δεν συζητούν αλλαγές στα ωράρια των Φαρμακείων, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας στο θέμα. Ο κ. Γεωργιάδης έχει κάνει λόγο για λυμένο ζήτημα και το Υπουργείο φαίνεται πως δεν το αγγίζει νομοθετικά. Αλλά, τρόπος πάντα υπάρχει, αφαιρώντας –για παράδειγμα- τους Συλλόγους από την εξίσωση. Οι ανησυχίες πως το ωράριο θα απελευθερωθεί , μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα στον «κακό μπάτσο», το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν ήδη αρχίσει να εντείνονται.
Ποσοστό ΚέρδουςΗ σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα για τη δόση των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έβγαλε ακόμη ένα αγκάθι για τους Φαρμακοποιούς. Οι επικεφαλής της Τρόικα δεν δίστασαν να θέσουν θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών στο 15%, βρίσκοντας απέναντι τους και σε αυτό το θέμα το Υπουργείο Υγείας. Διαβόητος έχει γίνει άλλωστε ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου και των τροϊκανών όταν τους προειδοποίησε πως αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους θα είναι να κλείσουν φαρμακεία. «Ας κλείσουν» φέρονται να απάντησαν οι τροϊκανοί…Η Αριστοτέλους, λοιπόν, δεν το συζητάει το θέμα. Τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι Φαρμακοποιοί… Έρχονται άλλωστε και εκλογές. Τι θα γίνει μετά θα το δείξει η ιστορία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ