Ερωτηματικά προκαλεί η διατήρηση στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης λαθών στους κωδικούς δεκάδων εξετάσεων, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις εκ μέρους των διαγνωστικών κέντρων/εργαστηρίων.
Ειδικότερα, το σύστημα αναγνωρίζει ως όμοιες διαφορετικές εξετάσεις οι οποίες προφανώς εκ παραδρομής έχουν περαστεί με τον ίδιο κωδικό. Για παράδειγμα οι εξετάσεις για τις τρανσαμινάσες που είναι δύο – SGOT, SGPT – φέρουν τον κοινό κωδικό 130000059.
Αυτό, όπως εξηγεί στο Virus ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φώτης Πατσουράκος, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα κατά την υποβολή της δαπάνης, καθώς η μία από τις δύο απορρίπτεται κατά την εκκαθάριση, εάν στην καταχώρηση δεν διευκρινίζεται στα σχόλια ότι πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές και ποιες ήταν αυτές.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι σημερινό. Για την ακρίβεια κρατάει από το 1992, όπου στο ΦΕΚ δεν έχει υπάρξει σχετική πρόνοια. Ένα λάθος το οποίο εκ των πραγμάτων μεταφέρθηκε αυτούσιο στη συνέχεια και στην ΗΔΙΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενστάσεις από εργαστήρια των οποίων οι εν λόγω δαπάνες απορρίφθηκαν, εξακολουθούν να εκκρεμούν από το 2013. Η διπλότυπη λίστα, μάλιστα, δεν είναι καθόλου μικρή, αφού περιλαμβάνει διαπιστωμένα τουλάχιστον 70 (35 επί 2) βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις.
«Μόλις με πήραν και οι πνευμονολόγοι για να μου αναφέρουν ότι κι αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη σπειρομέτρηση» λέει ο κος Πατσουράκος.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει άπειρες παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο στις ηγεσίες τις Αριστοτέλους, όσο και στις Διοικήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Παρά την αναγνώριση του προβλήματος και τη δέσμευση για την επίλυσή του, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει οι ανάλογες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν υπάρχουν κρυφές σκοπιμότητες.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ