Μπορεί η Αριστοτέλους να θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για την επέκταση της συμφωνίας της Ελλάδας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ωστόσο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Virus πριν από μερικές μέρες (εδώ) επιβεβαιώνεται πλήρως από την ιστοσελίδα του ίδιου του Οργανισμού.
Η πλέον επίσημη πηγή, λοιπόν, αναφέρει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει δύο φάσεις: στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Υγείας επέκτεινε τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, δίνοντάς του 1 εκατ. ευρώ για 6 μήνες, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου συμφωνήθηκε η δεύτερη φάση της συνεργασίας αυτή τη φορά ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για 2 χρόνια.
Η συνάντηση για την συμφωνία επέκτασης πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Ανδρέα ξανθού καθώς και του Dr Hans Kluge εκ μέρους του ΠΟΥ, παρουσία της Caroline Knepper από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, ο ΓΓ ΠΦΥ Στ. Βαρδαρός, ο Δ/ντής του Γραφείου του Υπ. Υγείας Π. Παπαδόπουλος, κ.ά. υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρά την ιδιαίτερη βαρύτητα του θέματος, που αποδεικνύεται κι από τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος, η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο και κράτησε ουσιαστικά «κρυφό» για λόγους που μάλλον είναι προφανείς.
Στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ, πάντως, όχι μόνο γίνεται εκτενής αναφορά εφόσον πρόκειται για συμφωνία υψηλού επιπέδου, αλλά φιλοξενούνται και δηλώσεις. Ο Ανδ. Ξανθός λέει χαρακτηριστικά: «Η μεταρρύθμιση της υγείας που έχουμε ξεκινήσει είναι σημαντική για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες. Έχουμε δεσμευτεί να ακολουθήσει το καθιερωμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων, υψηλής ποιότητας και δίκαιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, και θα το κάνουμε αυτό, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των εξωτερικών πόρων». Από την πλευρά του ο Dr Kluge, Δ/ντής του Τομέα Υγείας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, σημειώνει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και ελπίζω να διατηρηθεί η ίδια ταχύτητα στις παρεμβάσεις, προκειμένου να προχωρήσει η φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».
Βασικές προτεραιότητες του έργου
Οι βασικές προτεραιότητες της β΄ φάσης του έργου αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην αντιμετώπιση ζητημάτων δημόσιας υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει επίσης στην αξιολόγηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της υγειονομικής περίθαλψης, στη βελτιστοποίηση της χρήσης των τεχνολογιών, μειώνοντας τις πληρωμές από την τσέπη των ασθενών και στη βελτίωση των κεντρικών μηχανισμών προμηθειών. Θα συνεχίσει να διευκολύνει τον πολιτικό διάλογο για την υγεία με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Όλα τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τους καθιερωμένους μηχανισμούς συντονισμού και επικοινωνίας και να προχωρήσουν άμεσα στο λεπτομερή σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
Το έργο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μιας συμφωνίας επιχορήγησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ. Γενικός στόχος της είναι να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ισότητας στην υγεία στην Ελλάδα, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, βοηθώντας τις ελληνικές αρχές να κινηθούν προς την καθολική υγειονομική κάλυψη και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ