Χειρότερη και ακριβότερη είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες στην Υγεία, ανεξάρτητα από την κυβερνητική προπαγάνδα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών για το 2015 (επισυνάπτεται), αν και το σύνολο των δαπανών είχε πτωτική τάση, οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν. Για την ακρίβεια, οι μηνιαίες δαπάνες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού για την περίθαλψη των μελών του έφτασαν τα 107,06 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 7,5% του συνολικού διατιθέμενου μηνιαίου ποσού. Το μέγεθος αυτό είναι οριακά αυξημένο σε τρέχουσες τιμές κατά 1,3 ευρώ και σε σταθερές κατά 2,05 ευρώ το μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι βασικές περίθαλψης απαιτούν από το μέσο νοικοκυριό να βάλει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο φτωχός πληθυσμός διαθέτει λιγότερα για την Υγεία του (26,86 ευρώ τον μήνα έναντι 75,28 ευρώ του μη φτωχού πληθυσμού).
Αν και το 2011 η μέση μηνιαία δαπάνη Υγείας ήταν αρκετά υψηλότερη (114,58 ευρώ ανά νοικοκυριό), σημείωσε σταθερή πτώση έως το 2013. Έκτοτε και παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος, βρίσκεται σε οριακή άνοδο.
Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο
Η δαπάνη είναι αναλογικά υψηλότερη για τις ολιγομελείς οικογένειες, με ηλικιωμένα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών που ζει μόνο, διαθέτει το 13,5% του συνολικού ποσού στην Υγεία, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του μέσου νοικοκυριού (7,5%).
Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι με παιδί διαθέτει κάθε μήνα το 9,5% του εισοδήματός του για την Υγεία, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το 5,9% και με τρία παιδιά το 5,8%. Ακόμη, ένας γονιός με ένα ή περισσότερα παιδιά έως 16 ετών διαθέτει για περίθαλψη το 6,4% του εισοδήματος του, ενώ ζευγάρι ή ένας γονέας με παιδιά άνω των 16 ετών διαθέτει το 4,2%.
elstat_ereuna_oikogeneiakwn_proupologismwn
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ