Τη σπουδαιότητα του άρθρου 60 της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, υπογράμμισε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου MedTech, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ), Καλλιόπη Πλατώνη. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, κάθε εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επεμβατική ακτινολογία και την αξονική τομογραφία και κάθε νέος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για σκοπούς σχεδιασμού, καθοδήγησης και επαλήθευσης πρέπει να διαθέτει διάταξη ή χαρακτηριστικό για την ενημέρωση του ιατρού και όσων εκτελούν πρακτικές πτυχές κατά τις ιατρικές διαδικασίες σχετικά με την ποσότητα ακτινοβολίας που παράγεται από τον εξοπλισμό κατά τη διαδικασία.
«Εφόσον απαιτείται, ο εξοπλισμός πρέπει να διαθέτει την ικανότητα διαβίβασης των πληροφοριών αυτών στο αρχείο της εξέταση», εξήγησε η κ. Πλατώνη.
Η ακτινοπροστασία είναι το σύνολο των κανόνων και διαδικασιών που στοχεύουν στην προστασία ανθρώπων, αγαθών και περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών που προέρχονται από τις ειρηνικές χρήσεις τους. Λόγω της ευρείας χρήσης των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στον τομέα της υγείας περιλαμβάνει και την ασφάλεια των ασθενών που εκτίθενται σε ακτινοβολίες.
Αρμόδια αρχή για θέματα ακτινοπροστασίας είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) , η οποία μεριμνά για την εφαρμογή των Ελληνικών Κανονισμών Ακτινοπροστασίας όπως αυτοί ορίζονται στην ΥΑ 1014, ΦΕΚ 216 τ.Β’ 6.3.2001.
«Η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας φέρνει σημαντικές εξελίξεις για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες (Basic Safety Standards-BSS, Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ). H νέα Οδηγία θα αποτελέσει τη βάση για το νέο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη ραδιολογική ασφάλεια και ακτινοπροστασία στη χώρα», τόνισε η κ. Πλατώνη.
«Τα ερωτήματα που γεννιούνται, λοιπόν, με την εφαρμογή τα επόμενα χρόνια της νέας οδηγίας είναι αν τα Ελληνικά νοσοκομεία / εργαστήρια θα είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Ακτινοπροστασίας από το 2018 : Υπάρχει ο κατάλληλος/απαραίτητος εξοπλισμός? υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης του υπάρχοντος εξοπλισμού? Τι θα προβλέπεται για τα ιατρικά εργαστήρια που δεν έχουν δυνατότητα αναβάθμισης? Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κανόνων ακτινοπροστασίας? Το υπάρχον προσωπικό έχει την κατάλληλη εκπαίδευση? Υπάρχει σχέδιο εφαρμογής της νέας Οδηγίας?», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ένωση Φυσικών Ιατρική Ελλάδος (ΕΦΙΕ) έχει επισημάνει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των επιστημόνων που εργάζονται με ακτινοβολίες αλλά και πρόσληψης Φυσικών Ιατρικής στα Νοσοκομεία που είναι οι αρμόδιοι-Υπεύθυνοι Ακτινοπροστασίας. «Στην προσπάθεια στήριξης της νέας Οδηγίας, σημαντική βοήθεια υπήρξε η χορηγία το Ιδρύματος Σ. Νιάρχου για την εκπαίδευση Φυσικών Ιατρικής των οποίων τα νοσοκομεία είναι αποδέκτες της δωρεάς γραμμικών Επιταχυντών από το Ίδρυμα», προσέθεσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ