Σε αναβρασμό βρίσκονται οι συμβεβλημένοι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά την κοστολόγηση νέων εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού του.
Η κοστολόγηση νέων εξετάσεων ανταποκρίνεται βεβαίως σε μία υπαρκτή ανάγκη και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο γαλαντόμο. Εφόσον όμως ο προϋπολογισμός του Φορέα είναι κλειστός, τη «νύφη» – όπως έχει ξαναγράψει το Virus (εδώ) – θα κληθούν να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι πάροχοι, μέσω της αύξησης του clawback. Όταν μάλιστα η τιμή των εξετάσεων είναι κάτω του κόστους, το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αυτό που κάνει πρακτικά η Αριστοτέλους είναι να ασκεί κοινωνική πολιτική στις πλάτες των απλήρωτων γιατρών, αδυνατώντας να καταλάβει ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας έχει ανελαστικό κόστος.
«Ο λογαριασμός θα αποσταλεί στους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011 και για τις τρέχουσες οφειλές από το μήνα Μάιο του 2016, ενώ εκκρεμούν ακόμη οι πληρωμές του 10% για τα έτη 2012, 2013, 2014 και 2015» αναφέρει σχετικά η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Και συμπληρώνει: «Η οικονομική επιβίωση των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Τα χρέη προς προμηθευτές, η μισθοδοσία προσωπικού, τα δάνεια και έξοδα συντήρησης εξοπλισμού διαρκώς τρέχουν» συμπληρώνει.
Καλεί, τέλος, την Κυβέρνηση να δώσει μια έντιμη πολιτική απάντηση για την οικονομική αφαίμαξη των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων, την ιατρική μετανάστευση και την παράδοση της υγείας των πολιτών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το θέμα θίγει με τη σειρά της και η Πανελλήνια Ένωση Κλινικοεργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΣΚΕ), υπενθυμίζοντας την παρέμβαση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας με αφορμή την κοστολόγηση του stress echo (εδώ).
«Η όποια νέα κοστολόγηση εξετάσεων πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ή πληρωμή τους από ανεξάρτητο νέο κωδικό στον οποίο θα μεταφερθούν αδιάθετα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, εκτός των ήδη υπαρχόντων κωδικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτης Πατσουράκος. «Κάθε άλλη ενέργεια θα είναι καταστροφική για τα εργαστήρια και ιατρεία» προσθέτει και καλεί τους αρμόδιους να αναλογιστούν την ευθύνη που αναλαμβάνουν έναντι των γιατρών που αφανίζονται.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ