Στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νέας εξωστρεφούς φιλοσοφίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (εδώ), τίθεται η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών και των εφήβων.
Η καλή στοματική υγιεινή αλλά και ο προληπτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να γίνει καθαρισμός και φθορίωση, μπορεί να διαφυλάξουν την οδοντική υγεία και να εντοπίσουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα (και με μικρότερο κόστος) στα αρχικά τους στάδια. Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο έλεγχος αυτός είναι εξίσου σημαντικός με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, καθώς η τερηδόνα σε προχωρημένο στάδιο επιφέρει πόνο, αποστήματα, πύον γύρω από το δόντι, σπάσιμο του δοντιού, προβλήματα με τη μάσηση ή ακόμα και μετακίνηση των μόνιμων δοντιών. Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά πολλές φορές δεν λένε στους γονείς τους ότι πονάει το δόντι τους κι έτσι υποφέρουν σιωπηρά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τις σχολικές τους επιδόσεις.
Με στόχο τον προσανατολισμό στην οδοντιατρική φροντίδα παιδιών κι εφήβων, η Γενική Γραμματεία για την ΠΦΥ – αρχής γενομένης από το τρέχον έτος – αποφάσισε οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών να πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) κι εφόσον κάποια παιδιά χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης, να παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες. Παράλληλα, σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση. Επιπλέον, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, οι οδοντίατροι θα πραγματοποιούν στα σχολεία που επισκέπτονται ενημερώσεις για τη στοματική υγιεινή και θα διανέμουν έντυπα οδηγιών που θα απευθύνονται στους γονείς.
Η πρωτοβουλία βεβαίως μένει μισή στο βαθμό που τα προβλήματα της δημόσιας πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας όπως έλλειψη προσωπικού, ζητήματα εξοπλισμού κι εφοδιασμού με αναλώσιμα, χρόνοι αναμονής, κ.ά. παραμένουν, το ίδιο και η ανυπαρξία συμβεβλημένων οδοντιάτρων. Μελέτες υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως η τερηδόνα συνδέεται άμεσα με κοινωνικές ανισότητες, προσβάλλοντας τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, με την οδοντιατρική φροντίδα στις ομάδες αυτές να αποτελεί «πολυτέλεια» στην Ελλάδα της κρίσης. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι ανασφάλιστοι έχουν 2 έως 5 φορές περισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αποκατάστασης δοντιών, απ΄ ότι έχουν οι ασφαλισμένοι.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ