Μια αρκετά διαφορετική εικόνα από εκείνη που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λαμίας (εδώ), δίνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, αποτελούμενο από την πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας επισκέφθηκαν το νοσηλευτικό ίδρυμα την περασμένη Δευτέρα, προσκεκλημένοι των συναδέλφων τους. Ωστόσο, δεν συναντήθηκαν ποτέ με το Διοικητή ο οποίος αρνήθηκε να τους συναντήσει, με διάφορες αιτιολογίες.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, όχι μόνο δεν εξομαλύνονται τα προβλήματα στο Αναισθησιολογικό τμήμα, αλλά αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Διοίκηση της 5η ΥΠΕ, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση Αναισθησιολόγου και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
«Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου υποχρεώνοντας τους συναδέλφους μας σε εξοντωτική, παράνομη υπερεφημέρευση και μετακινώντας γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. Κατά την επίσκεψή μας, μάλιστα, μάθαμε πως έγινε απόσπαση το ίδιο πρωί ενός Αναισθησιολόγου Επιμελητή από το νοσοκομείο Άμφισσας ως τις 31/12/16. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μετακυλύουν σε άλλα νοσοκομεία, όπως συνέβη το προηγούμενο δεκαήμερο με το νοσοκομείο Χαλκίδας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.
Κατηγορεί, ταυτόχρονα, τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και την Αριστοτέλους για «παραπλανητική εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων» με προπαγανδιστικό σκοπό, επισημαίνοντας πως η εμμονή στην αυτοδύναμη λειτουργία του ΤΕΠ με αναγκαστική μετακίνηση γιατρών από άλλα υποστελεχωμένα τμήματα, στην πράξη διαλύει το νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή οι εφημερίες της Γενικής Χειρουργικής έχουν ήδη εξαντληθεί, ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας κάθε μεσημέρι εντέλει άλλο γιατρό του τμήματος να εφημερεύσει για το υπόλοιπο 24ωρο.
Δείτε τις σχετικής δηλώσεις στο ακόλουθο βίντεο του lamiareport.gr:
Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλες τις κλινικές/τμήματα του ΓΝ Λαμίας, που έχει πληθυσμό αναφοράς 200.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η πραγματικότητα για το νοσηλευτικό ίδρυμα αποτυπώνεται στα εξής:
– Ειδική Μονάδα Νευροχειρουργικής : οι οργανικές θέσεις είναι τρεις. Υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το τμήμα έχει μεγάλη δραστηριότητα (150 επεμβάσεις ανά έτος). Οι γιατροί με δική τους πρωτοβουλία κάνουν παραπάνω ενεργές εφημερίες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία ενώ πολλές από τις υπόλοιπες μέρες του μήνα υπερεργάζονται.
– Ορθοπεδική: οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο οπότε πρόκειται να απολυθεί σύμφωνα με την αντιλαϊκή πολιτική του Υπ. Υγείας. Οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και μετά τη λήξη του ωραρίου τους για να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα εφημεριών.
– Μαιευτική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά, στις οποίες υπηρετούν έξι γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/1/17, οπότε προβλέπεται η απόλυσή του. Το τμήμα καταρτίζει πρόγραμμα εφημεριών, στο οποίο καθημερινά ένας γιατρός είναι σε ενεργή εφημερία και ένας σε εφημερία ετοιμότητας. Η διοίκηση ενίοτε το περικόπτει για οικονομικούς λόγους.
– Ουρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις και σήμερα υπηρετούν δύο γιατροί
– ΩΡΛ: οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις και καλύπτονται από τρεις γιατρούς και έναν αποσπασμένο συνάδελφο.
– Παθολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα. Υπηρετούν μόνο 5 γιατροί ,εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αναρρωτική άδεια ,λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας.
– Πνευμονολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι με απόσπαση. Οι θέσεις ειδικευόμενων είναι πέντε όμως υπηρετεί μόνο ένας, ο οποίος βρίσκεται σε παράταση. Το τμήμα έχει 31 κλίνες, νοσηλεύονται 2100 – 2200 ασθενείς ανά έτος εξυπηρετώντας τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής. Στα πλαίσια του τμήματος λειτουργούν 8 διαφορετικά θεματικά ιατρεία.
– Νευρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν τρεις γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.
– Παιδιατρική: οι οργανικές θέσεις είναι έξι. Είναι ΟΛΕΣ ΚΕΝΕΣ. Υπηρετεί ένας αποσπασμένος γιατρός κι ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν τέσσερεις θέσεις Επιμελητών Β.
– Δερματολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Δεν υπηρετεί κανένας.
– Γαστρεντερολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.
– Καρδιολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι εννιά. Υπηρετούν έξι γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.
– Ψυχιατρικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.
– Νεφρολογικό (εξυπηρετεί περίπου 100 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς) : οι οργανικές θέσεις είναι πέντε. Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός και ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν δύο θέσεις επιμελητών.
– Ογκολογικό (εκτελεί περίπου 3500 χημειοθεραπείες ανά έτος) : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί ένας γιατρός, του οποίου το 2011 είχε ακυρωθεί η νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου λόγω έλλειψης αντικαταστάτη. Μια περίοδο υπηρετούσε και ένας επικουρικός ογκολόγος, ο οποίος είχε σταλθεί από την διοίκηση στο ΤΕΠ για να εφημερεύει ως παθολόγος. Μόλις έληξε η θητεία του δεν έκανε ξανά αίτηση.
– ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι κλίνες είναι συνολικά 14 και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν εξειδικευόμενοι γιατροί, γιατί κι αυτοί είχαν πάρει εντολή από τον διοικητή να εφημερεύουν στο ΤΕΠ οπότε παραιτήθηκαν.
– Ακτινοδιαγνωστικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν μόνο δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ, στις οποίες υπηρετούν έξι , εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός κι ένας ακόμα από απόσπαση. Το εργαστήριο έχει μεγάλο φόρτο εργασίας εξυπηρετώντας τους νοσηλευόμενους, τα επείγοντα περιστατικά, τα εξωτερικά ραντεβού καθώς και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία.
– Αξονικός Τομογράφος : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ και υπηρετούν μόνο τρεις. Αρκετά συχνά από τις 3 μμ ως τις 8 μμ δεν υπάρχει τεχνολόγος μέσα στο νοσοκομείο αλλά καλείται από το σπίτι του όταν υπάρχει ανάγκη. Το εργαστήριο – εξυπηρετώντας νοσηλευόμενους, επείγοντα περιστατικά, εξωτερικά ραντεβού και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία, εκτελεί πάνω από 4500 εξετάσεις ανά έτος.
– Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό : επίσης είναι εμφανέστατες οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικά στα χειρουργεία εκτιμάται από τους εκεί υπεύθυνους πως για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων από τις έξι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες χρειάζονται άλλοι/ες επτά νοσηλευτές /τριες εκτός από τους/τις δεκατρείς εν ενεργεία υπηρετούντες/ούσες, δύο ακόμα νοσοκόμοι εκτός από τους έξι υπηρετούντες, επτά τραυματιοφορείς εκτός από τον μοναδικό υπηρετούντα, δύο βοηθοί θαλάμου που σήμερα δεν υπηρετεί καμία – συν παραπάνω προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ