Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει και ο ΣΦΕΕ για τις επιπτώσεις των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που σχεδιάζει η Αριστοτέλους, ενόψει νέας συνάντησης. Ορατός ο κίνδυνος αποεπένδυσης και απώλειας θέσεων εργασίας,.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τα μέτρα που φέρεται να προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα τόσο για τους ασθενείς, αλλά και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών.
Με μια ανακοίνωση που απηχεί τις ανησυχίες αρκετών εταιριών του κλάδου, όπως η Roche που πριν από μερικές ημέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου (εδώ), αλλά και σε συνέχεια της θέσης που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης σε εκδήλωση πρόσφατα (εδώ), ο Σύνδεσμος εξέφρασε με ανακοίνωση την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που έφερε στο προσκήνιο το Virus (εδώ).
Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, «η αντίθεση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας».
Ξεκαθαρίζουν, βέβαια,πως οι εν λόγω αλλαγές «δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους. Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί -χωρίς αποκλεισμούς- το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου»
Όπως είχε γράψει και το Virus, για να μειωθεί το clawback, κατά τις μνημονιακές επιταγές, με όχημα τα μέτρα αυτά, απλά επιλέγεται η μετακύλιση του στα rebate (εδώ), χωρίς να βοηθάει, όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, στην επίτευξη μνημονιακών στόχων, όπως το πλεόνασμα 3,5% .
«Ο ΣΦΕΕ με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης του και των υποχρεώσεών του, αλλά και της ανάγκης εξορθολογισμού του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αποστείλει ολοκληρωμένες, δόκιμες και κοστολογημένες προτάσεις που εξασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών, σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας», υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος.
Εκφράζει, δε, την ελπίδα πως αυτή η στόχευση είναι κοινή με το Υπουργείο και σε επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία φέρεται να εκκρεμεί, θα διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, «που χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ