Του Γιάννη Μακρυγιάννη. Γραμματέα Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι νομοθετημένα και απαρτίζουν ένα σύνολο 1583 φαρμακευτικών προϊόντων που δεν αποζημιώνονταν από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
Ως όρος είναι αδόκιμος γιατί πιο σωστά θα έπρεπε να αποκαλούνται μη αποζημιωμένα φάρμακα.
Η θεσμοθέτηση αυτής της λίστας φαρμάκων έχει ως στόχο τη μεταφορά ενός σημαντικού κόστους περίπου 1,5 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ασθενή.
Το κυρίαρχο ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο ασφαλής είναι για την δημόσια υγεία η πώληση φαρμάκων της λίστας αυτής χωρίς ιατρική συνταγή άλλα και ιδιαίτερα χωρίς την ευθύνη του επιστήμονα φαρμακοποιού.
Η νέα αυτή αγορά φαρμάκων προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών και ανοίγει νέους ορίζοντες ανταγωνισμού για την λιανική πώληση και από άλλα κανάλια διανομής.
Η πλήρη απελευθέρωση τους στις τιμές στον τρόπο διάθεσης και στον αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα αναπτύξει μια νέα αγορά που θα επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα δημιουργώντας υπερκέρδη στους παραγωγούς ΜΗΣΥΦΑ.
Θα δημιουργήσει επίσης και ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλόγιστης χρήσης με πολλές παρενέργειες στην υγεία των πολιτών.
Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή υγείας έχει καταρτίσει με καθαρά επιστημονικά κριτήρια καταλόγους OTC προϊόντων που ήδη πωλούνται εκτός φαρμακείου σε πολλές υπεραγορές (super market)
Στη χώρα μας μετά από μια 5ετή συνεχή εφαρμογή μνημονίων υπήρξε μια ιδιαίτερη πίεση για την δημιουργία μιας λίστας φαρμάκων που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων.
Ο ΕΟΦ υλοποιώντας την υπουργική απόφαση συνέστησε επιστημονική επιτροπή για τον καταρτισμό της συγκεκριμένης λίστας.
Τα φάρμακα της νέας λίστας ονομάστηκαν ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα) Και εμπεριέχουν 43 φαρμακευτικές ουσίες ήτοι 216 φαρμακευτικές μορφές.
Τα νέα αυτά κριτήρια προβλέπουν:
Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος διαφωνεί κάθετα με την αλλαγή αυτού του νομικού καθεστώτος που ψηφίστηκε πρόσφατα Διαφωνεί επίσης με την επιχειρηματολογία ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα στον καταρτισμό της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ.
Θεωρούμε εντελώς παράλογη την συνεχή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ και την μεταφορά τους στην λίστα ΓΕΔΙΦΑ.
Δε συντρέχει κανένας λόγος να απλοποιηθούν περεταίρω οι ρυθμιστικές και νομικές διαδικασίες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μεταφορά των φαρμάκων από την λίστα των ΜΗΣΥΦΑ στην λίστα των ΓΕΔΙΦΑ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι η υπερκατανάλωση φαρμάκων που θα δημιουργήσει προβλήματα δημόσιας υγείας.
Είναι αντιεπιστημονικό και εντελώς απαράδεκτο φαρμακευτικές ουσίες που έχουν σοβαρές παρενέργειες να διατίθενται από μη εξουσιοδοτημένα σημεία δίχως έλεγχο, δίχως υπεύθυνη επιστημονική τεκμηρίωση με μοναδικό στόχο την αύξηση του τζίρου και την μεγιστοποίηση των κερδών των εταιρειών που τα παράγουν.
Η λίστα των ΓΕΔΙΦΑ είναι ταυτόσημη με όλες τις λίστες που κυκλοφορούν και στις 28 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
Η απελευθέρωση της τιμής από την 1/1/2017 αφορά την επικυρωμένη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ και κανένα άλλο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα. Την υπουργική απόφαση για τον καταρτισμό της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ επικυροποίησε άλλωστε η ΤΡΟΙΚΑ και το ΔΝΤ με την έγκριση τους.
Οποιαδήποτε λοιπόν συζήτηση γύρο από την αλλαγή νομών και υπουργικών αποφάσεων είναι άκυρη.
Δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των καταναλωτών σε μια εποχή μάλιστα τεράστιας οικονομικής κρίσης για την χώρα μας κάποιοι να σκέφτονται μόνο την αύξηση της κερδοφορίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ