«Στο κόκκινο» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα αποθέματα αίματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», εξαιτίας τόσο αντικειμενικών όσο και υποκειμενικών συνθηκών, με άμεσες κι επικίνδυνες συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για 700 θαλασσαιμικούς ασθενείς, από τους οποίους έκαστος χρειάζεται 2-3 μονάδες αίματος ανά 15 μέρες περίπου.
Μια ανακοίνωση στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας ενημερώνει το κοινό ότι υφίσταται καθολική έλλειψη αίματος, η οποία οφείλεται: α) στην κακοκαιρία (αδυναμία πραγματοποίησης αιμοληψιών ή προσέλευσης αιμοδοτών), β) στη γρίπη (στερεί στους αιμοδότες τη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν) και γ) στις μειωμένες αποστολές μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Με την ίδια ανακοίνωση, οι πολυμεταγγιζόμενοι πληροφορούνται ότι ο κρατικός μηχανισμός δύναται να τους εξασφαλίσει μόνο μία (1) μονάδα αίματος και τους ζητείται να κινητοποιήσουν τον κύκλο τους (συγγενείς και γνωστούς) να αιμοδοτήσει.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), Ιωάννα Μύριλλα, το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον είναι πεπερασμένο ενώ η αιμοδοσία δεν λειτουργεί τα απογεύματα λόγω έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πρόθυμοι αιμοδότες να μην μπορούν να δώσουν το αίμα τους.
Άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι σημερινό ούτε δικαιολογείται στη βάση των προαναφερόμενων συγκυριών, όπως εξηγεί η κα Μύριλλα. «Κάθε τρεις και λίγο κάτι συμβαίνει. Μία ήταν η ελονοσία, μία ήταν οι άδειες του καλοκαιριού, μετά ήταν η γρίπη του Νείλου, τώρα τα χιόνια, μετά θα είναι ο καύσωνας… Δεν γίνεται έτσι» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι ανάγκες σε αίμα είναι καθολικές και συνεχιζόμενες. «Αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι επί ένα σχεδόν έτος οι πάσχοντες να απειλούνται με έλλειψη αίματος, με αναβολές μεταγγίσεων και να πιέζονται ασφυκτικά να βρουν οι ίδιοι το αγαθό που η Πολιτεία και οι άμεσα υπεύθυνοι όφειλαν να έχουν φροντίσει να υπάρχει σε επάρκεια» συμπληρώνει.
Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση της Αιμοδοσίας του Παίδων να μεταβεί στην Ξάνθη όπου με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου διοργανώθηκε αιμοδοσία στις 15 Ιανουαρίου.
«Ενώ εγγράφως ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τις 4/1/17, ουδέποτε λάβαμε απάντηση, ούτε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις» λέει η κα Μύριλλα, καταγγέλλοντας ότι έτσι χάθηκαν περίπου 1.200 μονάδες αίματος. «Δεν θα μπορούσαμε να πάμε εν μέσω κακοκαιρίας» αντιτείνει ο Διοικητής του «Αγ. Σοφία», Εμ. Παπασάββας, επικαλούμενος τον κίνδυνο αποκλεισμού.
Για το θέμα είναι ενήμερο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ενώ μετά από αίτημα του ΠΑΣΠΑΜΑ αντιπροσωπία τους θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με το Διοικητή του Παίδων «Αγ. Σοφία» για το θέμα. «Την Τρίτη θα γνωρίζουμε εάν η Ελβετία θα μας στείλει τη γνωστή ποσότητα αίματος (350 μονάδες) ή λιγότερες για την ερχόμενη εβδομάδα» λέει ο κος Παπασάββας. Εκτιμά, παράλληλα, ότι σύντομα με τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες σε ακριτικά νησιά (π.χ. Τήνος) το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ