Κατά γενική ομολογία, η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment – HTA) στη χώρα μας είναι πλέον επιτακτική. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει αντίστοιχα συστήματα HTA και οι συζητήσεις σε κεντρικό επίπεδο έχουν φουντώσει. Στην Ελλάδα, όμως, όπου ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ουσιαστικές εξοικονομήσεις, διασφαλίζοντας και την πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες θεραπείες, τα τελευταία χρόνια με δυσκολία καταφέραμε να προχωρησουμε πέραν των διαπιστώσεων.
Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεση της για ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος, σε συνεργασία ή με τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το επόμενο βήμα, όμως, δεν γινόταν, εως σήμερα που ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη ενός συστήματος HTA. Ένα χρονοδιάγραμμα τόσο συγκεκριμένο όσο και ειδικό.
Σε χαιρετισμό που απέστειλε στο HTA Conference υποστήριξε ότι η Αριστοτέλους βρίσκεται “στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου το οποίο ελπίζουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και παράλληλα προχωρούμε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ, ο οποίος ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017”.
Εν ολίγοις, το 2018 η Ελλάδα θα έχει σύστημα αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας. Με δεδομένες, πλέον, τις διαβόητες ταχύτητες της Αριστοτέλους, είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις.
Κατά τον κ. Ξανθό, πάντως, θα είναι ένα συνεργατικό σύστημα, με ενεργό συμμετοχή πολιτείας, αγοράς και ασθενών.
“Θεωρούμε πως οι προσπάθειες αυτές δεν θα έχουν πιθανότητες επιβίωσης χωρίς τον ενεργό ρόλο και τη συνεργασία τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και των ίδιων των ασθενών και επομένως η συνέργειά τους είναι κεντρικό στοιχείο των σχεδιασμών μας”, προσέθεσε ο κ. Ξανθός.
“Ειδυλιακά, χρειαζόμαστε την υιοθέτηση ενός πραγματιστικού μοντέλου αξιολόγησης”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Σύμφωνα με τον Π. Αποστολίδη, αυτό το μοντέλο θα πρέπει να:
Η ανάγκη της κάλυψης του κενού που έχει δημιουργήσει η απουσία ενός συστήματος ΗTA συνδέεται και με τη σχεδιαζόμενη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των νέων θεραπειών, που έχουν αναστατώσει εταιρίες και ασθενείς.
“Το πόσο περιοριστικό είναι ένα φάρμακο να έχει αξιολογηθεί από 6 ευρωπαϊκούς φορείς, μπορείτε να το καταλάβετε αν αναλογιστείτε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 12 κέντρα αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας που διαθέτει δύο κέντρα και δεν γνωρίζουμε αν θα λογίζονται πλέον ως ευρωπαϊκά κέντρα αναφοράς. Επιπρόσθετα, υπάρχει διαφορετική χρησιμότητα του HTA μεταξύ των χωρών, ενώ ανάμεσα στους εκάστοτε HTA οργανισμούς υπάρχουν σημαντικές διαφορές, πχ στην επιλογή των προϊόντων που θα αξιολογηθούν”, εξήγσε ο κ. Αποστολίδης, που προειδοποίησε πως η προσθήκη και μιας έκπτωσης 25% σε ένα περιβάλλον, γεμάτο rebates και clawbacks, θα αποτρέψει σίγουρα πολλά καινοτόμα φάρμακα να έρθουν στην Ελλάδα. “Η απόφαση για τη διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι τοπική και να μην εξαρτηθούμε από τον όποιο φορέα του εξωτερικού, κατανοώντας ότι οι ανάγκες μας [ως χώρα] είναι μοναδικές”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Jim Sage.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ