Την πρώτη της συνεδρίαση σε ολομέλεια, πραγματοποίησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες (24/ο1/17) η νέα Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αποτελεσματικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας και σύντομα θα αρχίσει να επεξεργάζεται 3 νέες γνωμοδοτήσεις.
Ο καθηγητής Jan De Maeseneer, επικεφαλής του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, εξηγεί το ρόλο, το έργο και την επιρροή της ομάδας αυτής.
Ποιος είναι ο σκοπός της ομάδας εμπειρογνωμόνων;
Οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται αποτελεσματικά, προσιτά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συμβουλές εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν, να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας τους. Το 2012, η Επιτροπή συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων με σκοπό ακριβώς την παροχή τέτοιων συμβουλών.
Σε ποιους τομείς ενδιαφέροντος δραστηριοποιείται η ομάδα εμπειρογνωμόνων;
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκδίδει γνωμοδοτήσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό της υγείας και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, στην έρευνα στον τομέα των υπηρεσιών της υγείας, στη διαχείριση των νοσοκομείων και της υγειονομικής περίθαλψης, στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στην υγειονομική εκπαίδευση και στην προαγωγή της υγείας.
Πώς επιλέγονται τα μέλη;
Η αυστηρή διαδικασία επιλογής, η οποία ξεκινά με ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διασφαλίζει ότι οι υποψήφιοι επιλέγονται με τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο. Το έργο της ομάδας εμπειρογνωμόνων βασίζεται στις αρχές της αριστείας, της ανεξαρτησίας, της πολυτομεακής προσέγγισης και της διαφάνειας, τις οποίες προσυπογράφουν τα επιμέρους μέλη και η ομάδα στο σύνολό της. Συλλογικά, τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν γνώσεις υψηλού επιπέδου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων εμπειρογνωσίας, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίζεται ισόρροπη γεωγραφική εκπροσώπηση και εκπροσώπηση των δύο φύλων στο μέτρο του δυνατού.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ομάδας εμπειρογνωμόνων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων το καθήκον παροχής συμβουλών για θέματα που συνδέονται με τις πολιτικές προτεραιότητες και ανάγκες. Της παρέχει επίσης διοικητική στήριξη και παρακολουθεί τη συμμόρφωσή της με τον εσωτερικό της κανονισμό. Συμβάλλει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων της ομάδας εμπειρογνωμόνων και διοργανώνει διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Πώς εκπονεί τις γνωμοδοτήσεις της η ομάδα εμπειρογνωμόνων;
Μόλις ληφθεί ένα αίτημα – εντολή – για γνωμοδότηση δημιουργούνται ομάδες εργασίας. Σε κάθε ομάδα εργασίας τίθεται επικεφαλής ένας πρόεδρος και ορίζεται εισηγητής υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών, τη σύνταξη και τη διόρθωση σχεδίων γνωμοδότησης και την εξασφάλιση της ορθής διάρθρωσης, της συνοχής και της προετοιμασίας κάθε γνωμοδότησης εντός των προθεσμιών. Λόγω του ειδικού χαρακτήρα των εντολών, όταν απαιτείται συμπληρωματική εμπειρογνωσία, η ομάδα υποστηρίζεται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που επιλέγονται από βάση δεδομένων που τηρεί η Γενική Διεύθυνση SANTE ή μέσω ανοικτής πρόσκλησης. Μετά από σειρά συνεδριάσεων, οι ομάδες εργασίας εκδίδουν προκαταρκτικές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να υποβληθούν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Μετά τις διορθώσεις, η τελική γνωμοδότηση εγκρίνεται από την ολομέλεια της ομάδας εμπειρογνωμόνων (που συνεδριάζει 4-5 φορές το χρόνο).
Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με την επίδραση των γνωμοδοτήσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων στην πολιτική για τα συστήματα υγείας;
Με την έκδοση γνωμοδοτήσεων σχετικά με διάφορα θέματα υγείας, η ομάδα εμπειρογνωμόνων βοηθά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώνει τεκμηριωμένη πολιτική βασισμένη σε στοιχεία ανά χώρα αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο στον τομέα των συστημάτων υγείας. Κατά την τελευταία τριετία, η επιτροπή εξέδωσε 10 γνωμοδοτήσεις, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αποτελέσουν έγγραφα αναφοράς για τα θέματα που αφορούν. Εκτός από το ότι βοήθησαν στο να γίνει μια χρήσιμη συζήτηση, οι γνωμοδοτήσεις εμπλούτισαν τις γνώσεις βάσει των οποίων διαμορφώνεται η πολιτική για την υγεία.
Γενικότερα, σε ορισμένες από τις γνωμοδοτήσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων έγινε αναφορά σε επιστημονικά περιοδικά (π.χ. The Lancet and The Lancet Oncology, Health Policy, The European Journal of Public Health, European Journal of Health Economics, κ.λπ.) και άλλα μέσα, ενώ κάποιες από αυτές παρουσιάστηκαν σε συνέδρια, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ατζέντα της ΕΕ για τα συστήματα υγείας, καθώς και στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.
Πηγή: europa.eu
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ