Πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης στην υγεία. Συνέστησαν επιτροπή συντονισμού για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία δεν συμμετέχει ούτε ένας αρμόδιος, υπηρεσιακός παράγοντας! Αλλά μόνο πρόσωπα με «πολιτικές» θέσεις. Δηλαδή, αν έχουμε ανασχηματισμό, η επιτροπή θα πρέπει να αλλάξει σύνθεση…
Ποιοι μετέχουν στην επιτροπή; Γενικοί ή ειδικοί Γραμματείς υπουργείων, διευθυντές γραφείων υπουργού και φυσικά σύμβουλοι υπουργών. Ακόμη και οι γραμματείς της επιτροπής δεν είναι υπηρεσιακοί, αλλά συνεργάτες υπουργών!
Πρόκειται για άλλη μία χειροπιαστή απόδειξη για τα ψέματα, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και αμέσως μετά. Θυμίζω τι έλεγε ο Π. Κουρουμπλής προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, ενώπιον μάλιστα του Πρωθυπουργού, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2015:
«Είναι ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας εδώ, για ένα υπουργείο που έζησε επιπτώσεις περικοπών. Ήταν έξω από όλη τη διαδικασία οι εργαζόμενοι κατ’ επιλογή των προκατόχων μου. Οι εργαζόμενοι τώρα αισθάνονται ότι συμμετέχουν όχι μόνο στις διεργασίες, αλλά ακόμα και στις διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές. Η παρουσία των εργαζομένων είναι έντονη. Τους θέλουμε συνεργάτες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο τους ΑΝ.ΕΛ. ή μόνο την κυβέρνηση, αλλά αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
Αυτά στα λόγια, λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Γιατί σήμερα στην πράξη με την απόφαση που προαναφέραμε, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αφήνει εκτός από το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας – όπως λέει η ίδια και έχει δίκιο – στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Ειδικότερα, η απόφαση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, υπεγράφη στις 21-12-2-16, αλλά δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 2-2-2017 (άγνωστο γιατί καθυστέρησε τόσο). Θέμα της είναι: «Σύσταση και ορισμός μελών της Επιτροπής Συντονισμού για την αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Ως μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι ακόλουθοι:
Γραμματέας της Επιτροπής ορίστηκε η ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ- ΕΛΕΝΗ, Ειδική Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υγείας, με αναπληρωτή τον ΚΗΠΟΥΡΟ ΙΩΑΝΝΗ, Ειδικό Συνεργάτη στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Υγείας.
Όλοι τους, δηλαδή, είναι πρόσωπα που έχουν επιλεγεί πολιτικά και δεν υπάρχει ούτε ένας υπηρεσιακός παράγοντας! Ποιος θα μπορούσε να συμμετέχει; Π.χ. ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, στην οποία ανήκει η ΠΦΥ ή ο αρμόδιος επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου και πάει λέγοντας…
Στην ίδια απόφαση μάλιστα συστήνεται και πενταμελής Τεχνική Ομάδα Υποστήριξης, η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση του Α. Ξανθού και στην οποία επίσης δεν θα συμμετέχει κάποιος αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Υγείας.
Ε, καλά θα μου πει κάποιος… η κυβέρνηση φτιάχνει μια επιτροπή, στην οποία μετέχουν κορυφαία στελέχη της, ακόμη και γενικοί γραμματείς και έτσι δείχνει πόσο βάρος δίνει στο θέμα. Δεν είναι δυνατόν να «εμπιστευτεί» απλούς υπηρεσιακούς παράγοντες σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Όποιος τα λέει αυτά, έχει πλήρη μεσάνυχτα για το πώς λειτουργεί το δημόσιο. Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ μπορεί να είναι πράγματι η μεγαλύτερη στο χώρο της υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983. Όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, για την ολοκλήρωσή της θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-10 χρόνια! Δηλαδή, σε «πολιτικό χρόνο» θα χρειαστούν 2-3 κυβερνήσεις.
Με τη συγκεκριμένη σύνθεση της επιτροπής δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων. Π.χ. στον επόμενο ανασχηματισμό είναι πιθανό να αντικατασταθούν όλα τα μέλη της επιτροπής!
Μα… θα μου πει κάποιος άλλος: Είναι επόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην εμπιστεύεται στελέχη της δημόσιας διοίκησης που προσλήφθηκαν και ανελίχθηκαν στην ιεραρχία επί ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Μα… θα πω εγώ και πολλά κυβερνητικά στελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ!
Άλλος πάλι μπορεί να ισχυριστεί ότι: Δυστυχώς, στο δημόσιο τομέα χρόνια τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραγκωνιστεί από τους κάθε λογής συμβούλους ή συνεργάτες και τους λείπει εμπειρία και τεχνογνωσία.
Κι εγώ αναρωτιέμαι: Έχουν εμπειρία και γνώση οι κομματικά επιλεγμένοι γενικοί γραμματείς, διευθυντές γραφείων υπουργών και συνεργάτες υπουργών; Κάναμε κάτι για να αναβαθμίσουμε το ρόλο των υπηρεσιακών παραγόντων; Φροντίσαμε να επιμορφωθούν;
Δυστυχώς, με τη σύνθεση της επιτροπής, η κυβέρνηση διαιωνίζει μία από τις «κακοδαιμονίες» του ελληνικού δημοσίου. Μπορεί να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από μία κυβέρνηση, στην οποία ο Καρανίκας είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού; Έτσι, όμως, μην περιμένουμε να πετύχουμε σε καμία μεταρρύθμιση…
Υ.Γ. Τα ίδια και χειρότερα έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε. Στο χείλος του γκρεμού.
Απόφαση ΠΦΥ
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ