Θετικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μίας νέας θεραπείας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 or BRCA2 , αλλά ο όγκος HER-2 αρνητικός.
Η σχετική κλινική μελέτη (τελικής φάση ΙΙΙ) με την ονομασία OLYMPIAD αφορά το φάρμακο Lynparza το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Astrazeneca και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται στη θεραπεία συντήρησης ασθενών με καρκίνο ωοθηκών ή καρκίνο του περιτοναίου.
Στη μελέτη πήραν μέρος 302 ασθενείς, οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Τα μέλη της πρώτης έλαβαν την νέα θεραπεία και της δεύτερης τη χημειοθεραπεία, που επέλεξε ο ιατρός τους. Σύμφωνα με την Astrazeneca, η μελέτη πέτυχε το στόχος της και είχε απόλυτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το λεγόμενο «χρονικό διάστημα ελεύθερο νόσου».
Η πλήρη ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης θα γίνει σε κάποιο συνέδριο το επόμενο διάστημα, αλλά η Astrazeneca έχει ανακοινώσει ότι θα είναι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε η θεραπεία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς, που την έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη και άλλη μελέτη για την ίδια θεραπεία, αλλά σε ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Το Lynparza ανήκει σε μια κατηγορία νέων φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς PARP και στοχεύουν αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ δεν προκαλούν ιδιαίτερες βλάβες στα υγιή κύτταρα των άλλων ιστών. Η PARP είναι μία πυρηνική πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επισκευή βλαβών του DNA που επέρχονται φυσικά στα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς του ενζύμου PARP ενδέχεται να εμποδίζουν την επισκευή αυτή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ