Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που πλήττει περίπου 1,5 εκατ. Έλληνες σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Μάλιστα, ενώ μέχρι πρότινος θεωρούνταν παιδική νόσος, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται όλο και συχνότερα σε άτομα ηλικίας 20-35 ετών.
Η νόσος χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και εκζεματικές βλάβες (εξάρσεις) που εμφανίζονται κατά περιόδους. Όσο πιο συχνά εμφανίζονται οι εξάρσεις και όσο μεγαλύτερη έκταση σώματος καταλαμβάνουν, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την ποιότητα ζωή των ασθενών, μικρών και μεγάλων.
Ο κνησμός, η στέρηση ύπνου και το αίσθημα ντροπής απέναντι στον κοινωνικό περίγυρο εξαιτίας των ορατών αλλοιώσεων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ευεξία των ασθενών και των οικογενειών τους.
Συχνές επιπλοκές
Το δέρμα των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα είναι ευπαθές σε δευτερογενείς λοιμώξεις, οι οποίες τείνουν να λαμβάνουν γενικευμένη μορφή. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcusaureus – S. aureus) είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του δέρματος σε αυτούς τους ασθενείς.
Το ερπητικό έκζεμα αποτελεί μια σοβαρής μορφής εκτεταμένη λοίμωξη του δέρματος από τον απλό ερπητοϊό που συναντάται έως και στο 3% των ασθενών. Τα παιδιά και οι έφηβοι με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν επίσης αυξημένη ευαισθησία στη μολυσματική τέρμινθο, μία ιογενή λοίμωξη του δέρματος. Στους ασθενείς με εντόπιση ατοπικής δερματίτιδας στην κεφαλή και στον τράχηλο παρατηρείται συχνά αυξημένος αποικισμός από μύκητες.
Σύμφωνα με τον καθηγητής δερματολογίας κ. Ιωαννίδη, «σήμερα γνωρίζουμε πια ότι πρόκειται για μια «έξυπνη» και πολυπαραγοντική νόσο, που εμφανίζεται όταν συνυπάρχει δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού ταυτόχρονα με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι είναι μια χρόνια νόσος και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε ανάλογα».
Η θεραπεία
Κατά την καθηγήτρια Δερματολογίας κα Κατσαρού, «μεταξύ των υπαρχόντων φαρμάκων, τα κορτικοστεροειδή αντιμετωπίζουν «πυροσβεστικά» την έξαρση μειώνοντας τη φλεγμονή, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρνητική επίδραση στο δερματικό φραγμό δηλαδή «αδυνατίζουν την κεράτινη στιβάδα», και ευνοούν την αφυδάτωση της και τη δημιουργία νέας έξαρσης, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται για μεγάλα διαστήματα. Επίσης όπως παρατηρείται σε διάφορες μελέτες, η πλειοψηφία των ασθενών τα χρησιμοποιεί διαρκώς για μήνες».
Όπως επισήμαναν οι δύο ειδικοί, η αλοιφή τακρόλιμους έχει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενός στεροειδούς μέτριας ισχύος, αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές του στο δέρμα. Αντίθετα με τα στεροειδή, η αλοιφή τακρόλιμους ενισχύει την κεράτινη στιβάδα στα άτομα με τη νόσο, αυξάνοντας τα απαραίτητα λιπίδια και τα συνδετικά σωμάτια, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο νέων εξάρσεων.
Η αλοιφή ταρκόλιμους ενδείκνυται για άτομα με μέτρια και σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, που χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως η φαγούρα, το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα κ.λ.π., όταν τα στεροειδή δεν επαρκούν.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ