Διεθνώς, είναι αρκετά διαδεδομένες οι δίαιτες με χαμηλή γλουτένη. Μία νέα έρευνα όμως δείχνει ότι οι δίαιτες αυτές μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2!
Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν περίπου 200.000 ανθρώπους, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε 3 μεγάλες, μακροχρόνιες έρευνας στις ΗΠΑ: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II και Health Professionals Follow-up Study.
«Θέλαμε να εξετάσουμε αν η κατανάλωση γλουτένης θα επηρεάσει την υγεία ανθρώπων, που δεν έχουν λόγο υγείας για να την αποφύγουν», είπε ο Geng Zong, επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος διατροφής της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι άτομα που η κατανάλωση γλουτένης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη!
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη, που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Επίσης, ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών όπως το ροκφόρ και τυριά με μορφή κρέμας.
Υπάρχουν ορισμένα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη για σοβαρούς λόγους υγείας. Τα άτομα αυτά υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή αλλιώς σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη, μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Υπάρχει και άτομα, που αν και δεν έχουν κοιλιοκάκη, παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, εμφανίζοντας κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα.
Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν μικρό αριθμό ατόμων, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δημοφιλείς δίαιτες χωρίς τροφές με γλουτένη και η κατανάλωση ειδικών τροφών χωρίς γλουτένη. Και όλα αυτά, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μείωση της κατανάλωσης της γλουτένης προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγείας μας.
«Τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν λιγότερες φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλα και συνήθως κοστίζουν περισσότερο», τονίζει ο Geng Zong. Και είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/aha-lgd030117.php
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ