Skip to content

Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Διαβήτη: Ενστάσεις, αλλαγές και οι άνδρες με διαβήτη κύησης!

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν στους γιατρούς παραλείψεις στο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Ν. Παπάνας, σε συνεντευξη τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 15ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου,  οι γιατροί έχουν εκφράσει και επισήμως τις ενστάσεις τους γύρω από το πρωτόκολλο.

Μάλιστα, εστάλη και δεύτερη επιστολή στον ΕΟΠΥΥ εκφράζοντας την κατ’αρχήν αντίρρηση της ΕΔΕ για το πρώτοκολλο, το οποίο οι γιατροί κρίνουν πως δεν ταιριάζει με την πολυπλοκότητα του Διαβήτη. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία επιμένει στην ανα΄γκη αύξησης  του ποσοστού εξαίρεσης από το πρωτόκολλο σε ειδικές περιπτώσεις. Ειδικά, εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία και διαβητολογικά κέντρα θα πρέπει να μπορούν να γράφουν και επίσημα, σε ποσοστό 50%, εκτός πρωτοκόλλου.

Άλλωστε, ήδη υπάρχει τρόπος, αλλά ανεπίσημα, οι γιατροί να συνταγογραφήσουν εκτός πρωτοκόλλου, πιθανόν λόγω παράλειψης στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Ούτε προφανείς παράμετροι δεν έχουν προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα, που μπορεί να προκαλούν χαμόγελα, αλλά σε δεύτερο επιπεδο σίγουρα προκαλούν και προβληματισμό. Όπως για παράδειγμα τα ανεπίσημα στοιχεία που έδειξαν πως το 5% των ατομων με διαβητη κύησης ειναι …άνδρες!

Το πιθανότερο είναι το παραπάνω φαινόμενο να είναι αποτέλεσμα λάθους καταχώρησης, αλλά αν το σύστημα δεν “χτυπάει” σε αυτή την προφανή αντίφαση, τότε μαλλον οι ανησυχίες των γιατρών είναι βάσιμες και η ανάγκη για τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων επιτακτική.

 

Πάντως, η ΗΔΙΚΑ προχώρησε χθες στην ανάρτηση του νέου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου «Άλλες μορφές Σακχαρώδη Διαβήτη» καθώς και επικαιροποίηση του Θεραπευτικού πρωτοκόλλου «Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ».

 Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα

Στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο ( ξενοδοχείο Athens Hilton, 15 έως 18 Μαρτίου 2017) θα παρουσιαστούν και τα τελευταια στοιχεία της μελέτης Ε.ΜΕ.ΝΟ. για το “αποτύπωμα” του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης λοιπόν, από 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων), 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την εβδομάδα που προηγήθηκε της συμμετοχής στην Ε.ΜΕ.ΝΟ..

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Από τα 504 άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη, που είχαν εργαστηριακές εξετάσεις, το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό επιπολασμό του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% στον ενήλικο πληθυσμό.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιαστηκαν:

  • Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
  • Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
  • Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά.

 

 

 

ΔιαβήτηςΕΔΕΘεραπευτικά ΠρωτόκολλαΣακχαρώδης Διαβήτης

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι αλλάζει στην αποζημίωση της εξαιρέσιμης εργασίας
Θετικά μηνύματα από τη μελέτη ENDEAVOR για το πολλαπλό μυέλωμα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top