Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το φάρμακο Kisqali για τη θεραπεία συγκεκριμένων μορφών όγκων στο στήθος. Το νέο φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σε συνδυασμό με υπάρχουσα θεραπεία σε ασθενείς μετά την εμμηνόπαυση, που πάσχουν από προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, θετικό κατά HR και αρνητικό κατά HER2.
Η έγκριση στις ΗΠΑ έγινε ταχύτατα, αναγνωρίζοντας ότι το νέο φάρμακο προσφέρει σημαντική καινοτομία και βασίστηκε στην κλινική μελέτη MONALEESA-2 στην οποία πήραν μέρος 668 ασθενείς. Αυτή έδειξε ότι η χορήγηση του Kisqali μαζί με λετροζόλη μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 44% σε σχέση μόνο με τη χρήση της λετροζόλης.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, που έλαβαν το συνδυασμό των δύο φαρμακευτικών ουσιώμ, παρέμεναν ζωντανοί και χωρίς εξέλιξη της νόσου στο χρονικό διάστημα ανάλυσης της μελέτης. Περαιτέρω παρακολούθηση 11 μηνών έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς που έλαβαν τις δύο ουσίες είχαν μέσο «χρόνο ελεύθερο νόσου» 25,3 μήνες, έναντι 16 μήνες μόνο με τη λετροζόλη.
Παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, περίπου 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τον Gabriel N. Hortobagyi, καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, «τα κλινικά δεδομένα δείχνουν πως ο συνδυασμός πρέπει να καθιερωθεί ως αρχική θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο θετικό κατά HR».
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000 ετησίως, ενώ στην Ελλάδα περίπου 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 στις 12 – παρατηρείται όμως αυξητική τάση των περιστατικών.
Στην Ευρώπη, το 60% των περιστατικών καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό δείχνει ότι οι Ελληνίδες δεν είναι σωστά ενημερωμένες για τη διαφύλαξη της υγείας τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εάν η διάγνωση και θεραπεία γίνουν σε πρώιμα στάδια πάνω από 95% των περιστατικών καρκίνου του μαστού είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ