Το γλαύκωμα, μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, προσβάλλει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε πρώιμα στάδια αποτελεί μια σχεδόν ασυμπτωματική οφθαλμική νόσο. Γνωστός και ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης», το γλαύκωμα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται κι ενδέχεται να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το παγκόσμιο φορτίο του γλαυκώματος προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 76 εκατομμύρια έως το 2020!
Ο έλεγχος της πάθησης είναι δυνατός με έγκαιρη διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, διεθνής έρευνα της Novartis αναδεικνύει το χάσμα ενημέρωσης που υπάρχει για τη νόσο και για το πιθανό της αντίκτυπο, καθώς και την απουσία ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανάγκη τακτικού ελέγχου σε ατομικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της νόσου. Την ίδια ώρα, το 87 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο το 33% αυτών ανέφεραν ότι εξετάζονται ετησίως.
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Οφθαλμολογίας, η Novartis θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων από κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και πιθανής τύφλωσης», σχολιάζει ο Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer Novartis Hellas.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου) έδωσε ορισμένα ακόμη ευρήματα στα οποία αξίζει κανείς να σταθεί. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:
Σχετικά με την Παγκόσμια Έρευνα Ευαισθητοποίησης του Γλαυκώματος
Η ολοκληρωμένη διαδικτυακή έρευνα, η οποία ήταν μια χορηγία της Novartis, αξιολόγησε την αναγνώριση της νόσου του γλαυκώματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Συνολικά 5.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος (1.000 ανά χώρα).
Στόχος της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των γενικών γνώσεων σχετικά με τη νόσο και των προσωπικών συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία των ματιών, με σκοπό την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των πληθυσμών υψηλού κινδύνου.
Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο του 2016. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 1,39 τοις εκατό (συν ή πλην 3,1% για τις μελέτες που αφορούν την εκάστοτε χώρα).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ