Νομοσχέδιο “εκπλήξεων” αποδείχθηκε το πόνημα του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, καθώς την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να εισαγάγει σημαντικές τροπολογίες.
Ο νόμος πλέον του κράτους, αφού ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, περιλαμβάνει 15 τροπολογίες, κυρίως του Υπουργείου Υγείας, με διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και μια νομοθετική ρύθμιση για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που προκάλεσε πολλές απορίες.
Όπως έχει γινει γνωστό από την Αριστοτέλους, η σχεδιαζόμενη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα, η ημερομηνία εφαρμογής, ακόμη και της πιλοτικής φάσης, έχει μεταφερθεί επανειλημμένως, με την Αριστοτέλους να αποφασίζει να ενεργοποιεί τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Στ. Βαρδαρού πέρσι τον Φεβρουάριο, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως σε εκείνο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας τονιζόταν πως πως το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΠΦΥ θα έμπαινε σε δημόσια διαβούλευση στο α΄ 6μηνο 2016 (διαβάστε εδώ).
Αφού, λοιπόν, και το ΝΣ της ΠΦΥ έχει πέσει θυμα των διαβόητων, πλέον, ταχυτήτων της Αριστοτέλους, αποφασίστηκε η σύσταση των ΤΟΜΥ, που θα αποτελέσουν και την καρδιά του νέου συστήματος (διαβάστε εδώ), να ενεργοποιηθεί με τροπολογία.
Τροπολογία, που στόχο έχει την επίσπευση των διαδικασιών για την πιλοτική λειτουργία των ΤΟΜΥ, που εισήχθη χθες το απόγευμα, αποσύρθηκε και κατατέθηκε εκ νέου, αργότερα, προκαλώντας και αντιδράσεις.
Να αναφέρουμε, δε, πως οι εν λόγω μονάδες άλλαξαν και όνομα, αφού μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ).
Τι προβλέπει
Οι ΤΟΜΥ, λοιπόν, θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ, δηλαδή προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και κάθε μια θα εξυπηρετεί περιοχή με πληθυσμό από 10.000 έως 12.000 κατοίκους.
Θα διαθέτουν προσωπικό έως 12 ατόμων και τουλάχιστον έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό. Οι ειδικότητες που θα μπορούν να απασχολούνται είναι:
Η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνεται με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, έπειτα από προκήρυξη των αντίστοιχων θέσεων, από το υπουργείο Υγείας και θα εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.
Θα προσλαμβάνεται, δε, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αλλά ορισμένου χρόνου. Θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης. Το ωράριο εργασίας θα είναι επτάωρο και πενθήμερο και θα λειτουργούν δύο βάρδιες.
Όπως έχει αναφερθεί, το κόστος θα καλυφθεί από κοινοτικού πόρους, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και θα ανέλθει στα 12,3 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε €51.540 ευρώ ανά ΤΟΜΥ.
Η αντίδραση των Γιατρών
“Απομονωμένες ρυθμίσεις δεν βοηθούν την ΠΦΥ”, επεσήμενε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μ. Βλασταράκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η στελέχωση της ΠΦΥ είναι απαραίτητη για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των εργαζομένων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο κ. Βαρδαρός είχε ενημερώσει τον ΠΙΣ πως το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.
Τροπολογία ΤοΜΥ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ