Είστε μανιώδης χρήστης του Facebook ή του Twitter; Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η εμμονή σας δεν είναι τυχαία και προέρχεται από μία ανισορροπία σε δύο τμήματα του εγκεφάλου σας…
Το πρώτο τμήμα είναι αυτοματοποιημένο και δραστήριο και ενεργοποιείται γρήγορα, συνήθως υποσυνείδητα, π.χ. όταν δεχόμαστε μία ειδοποίηση από το Facebook στο κινητό. To δεύτερο είναι ένα ανακλαστικό, ορθολογικό σύστημα, που κινείται πιο αργά, ρυθμίζει τη γνωστική λειτουργία, μαζί με αυτά που προέρχονται από το πρώτο τμήμα και ελέγχει τη συμπεριφορά μας. Πρακτικά, το δεύτερο κομμάτι μπορεί να μας βοηθά να ελέγχουμε τις παρορμήσεις μας και τις συμπεριφορές που δεν μας ωφελούν.
Η νέα μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών από το πανεπιστημιακό κολλέγιο DePaul και το πανεπιστήμιο California State University και τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Management Information Systems. Οι ερευνητές λοιπόν έφτιαξαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο κλήθηκαν να συμπληρώσουν 341 φοιτητές που έκαναν χρήση του Facebook.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανάλυσαν προβληματική χρήση του facebook δηλαδή σε στιγμές που δεν θα έπρεπε να κάνουν χρήση, όπως π.χ. την ώρα του μαθήματος. Ακολούθως, συσχέτισαν την προβληματική χρήση με την ακαδημαϊκή απόδοση κάθε φοιτητή για διάστημα ενός έτους.
Εκείνο λοιπόν που βρέθηκε είναι ότι φοιτητές που είχαν υψηλότερα ποσοστά προβληματικής χρήσης, είχαν ισχυρό το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου και αδύναμο το δεύτερο, δηλαδή, επεδείκνυαν μία ανισορροπία. Και αντιστρόφως, όσο πιο μεγάλη ήταν ανισορροπία τόσο πιο προβληματική η χρήση. Ειδικότερα:
«Ακόμη και μία μικρή αύξηση στην προβληματική χρήση των social media μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της ακαδημαϊκής επίδοσης και αυτή η αρνητική επίδραση παραμένει για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την καταγραφή των δεδομένων της μελέτη μας», ανέφεραν οι ερευνητές.
Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι οι φοιτητές μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζουν την προβληματική χρήση κάνοντας κάποιες ενέργειες, όπως π.χ. να απενεργοποιήσουν την αποστολή ενημερώσεων από το facebook στο κινητό. Ακόμη, φάνηκε ότι είναι δυνατόν οι προγραμματιστές να προσθέσουν λειτουργίες στα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να ελέγξουν την προβληματική τους συμπεριφορά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ