Οι βρετανικές αρχές εξέδωσαν οδηγίες για την παρασκευή τροφίμων με σκοπό να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης κατά 1/5 μέχρι το 2020. Οι οδηγίες αφορούν 9 κατηγορίες επεξεργασμένων τροφών, όπως γιαούρτι, μπισκότα και δημητριακά.
Οι οδηγίες εκδόθηκαν από την αρμόδια αρχή για τη δημόσια υγεία (Public Health England – PHE) και για φέτος ο στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης κατά 5%. Ακόμη, δημοσιεύτηκαν οδηγίες για το πώς η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να μειώσει τη ζάχαρη στα προϊόντα της.
Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στο ότι πέρσι καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των παιδιών, που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η επίπτωση της παχυσαρκίας αυξήθηκε από 9,1% την περίοδο 2014-2015 σε 9,3% το διάστημα 2015-2016 στα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών και από 19,1% σε 19,8% για τα παιδιά ηλικίας 6 ετών!
«Δεν αντέχουμε οικονομικά η επόμενη γενιά των παιδιών να συνεχίσει σε αυτή την τροχιά. Η παχυσαρκία ήδη κοστίζει στο σύστημα υγείας 6 δις λίρες, λόγω ασθενειών όπως ο διαβήτης», ανάφερε ο καθηγητής Russell Viner, υπεύθυνος προαγωγής υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού.
«Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι και στην ενήλικη ζωής τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου», τόνισε ο επικεφαλής διατροφολόγος του Public Health England – PHE. «Τα περισσότερα παιδιά που έχουν πρόβλημα ζουν σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές. Άρα, το να διαχειριστούμε τη ζάχαρη δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και ζήτημα ανισοτήτων για πολλές οικογένειες».
Το μέτρο περιορισμού της ζάχαρης είναι μέρος ενός ευρύτερους προγράμματος του ΡΗΕ για την παραγωγή τροφίμων, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο να ενθαρρύνει τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει όχι μόνο τη ζάχαρη αλλά και το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και στη μείωση των θερμίδων σε αυτά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ