Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης κινείται η Υγεία, με την Αριστοτέλους να επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσει τις εκκρεμότητες αρμοδιότητας του ενόψει της τεχνικής συμφωνίας. Η προσπάθεια θύμιζε εν πολλοίς «ρουλέτα», καθώς κάποια από τα θέματα έμενε να διευκρινιστούν, με χαρακτηριστικότερο «πονοκέφαλο» το θέμα του HTA. Από τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών, στελέχους του Υπουργείου Υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών οι πληροφορίες βγήκαν με το σταγονόμετρο (διαβάστε εδώ). Ωστόσο, μια τεχνική συμφωνία, που η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτευχθεί την Κυριακή, θα σημάνει και την αποστολή στη Βουλή των μέτρων που συνδέονται με το Φάρμακο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, μετά από την εξέταση αρκετών σεναρίων γύρω από το μηχανισμό Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και την αποζημίωση των νέων φαρμάκων, τελικά η μπίλια φέρεται να έχει πέσει στο σενάριο που θέλει τα νέα φάρμακα να αποζημιώνονται μόνο αφού κυκλοφορήσουν σε τουλάχιστον 9 χώρες, έχουν αποζημιωθεί σε 6, εκ των οποίων 3 να διαθέτουν HTA.
Στο πεδίο της αποζημίωσης πάντως, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στις επόμενες κατηγορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Ηπατίτιδα C. Συγκεκριμένα, σειρά έχουν η Χρόνια Μυεολογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με εστίαση στις δια στόματος θεραπείες.
Την ίδια ώρα, η φαρμακοβιομηχανία φαίνεται πως δεν θα καταφέρει να γλυτώσει το καπέλο του 25% στα νεοεισερχόμενα φάρμακα. Το rebate των νέων φαρμάκων λέγεται πως έχει και την έγκριση των Θεσμών, ωστόσο ασαφές παραμένει αν θα ενταχθεί στο ενοποιημένο rebate, που θα καθορίζεται βάσει του «πολυώνυμου Μπερσίμη» ή θα υπολογίζεται ξεχωριστά.
Πάντως, όλες οι αλλαγές πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο θα σφραγίζει και τη συμφωνία με τους Θεσμούς.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν των ΕΟΦ να προχωράει κανονικά με τη διαδικασία της ανατιμολόγησης, με τη Διοίκηση του να εμφανίζεται βέβαια πως το σχετικό Δελτίο Τιμών θα εκδοθεί κανονικά στα τέλη Μαΐου.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα της ερχόμενης εβδομαδας αναμένεται να αναρτηθεί το προσχέδιο για διαβούλευσης, ενώ το ίδιο χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και το Δελτίο των Νέων Φαρμάκων.
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία και στην Επιτροπή Θετικής Λίστας, που θα οδηγήσει σε δημοσίευση του ανανεωμένου καταλόγου, γύρω στις 25 Μαΐου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ