Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχαιρεσίες του PhRMA Innovation Forum, για την ανάδειξη νέου επικεφαλής.
Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του PIF, ο Ευθύμιος (Μάκης) Παπαταξιάρχης, Δ/νων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, ο οποίος διαδέχτηκε τον Πρόεδρο & Δ/νοντα Σύμβουλο της Pfizer Hellas, Jim Sage.
Ο νέος επικεφαλής του Συνδέσμου καλείται να προωθήσει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αναζητώντας από κοινού με την Πολιτεία παραγωγικές λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πλέον κρίσιμο θέμα για την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία είναι η προτεινόμενη δέσμη μέτρων για την φαρμακευτική πολιτική, καθώς εκτιμάται ότι ενδέχεται να αποθαρρύνει την κυκλοφορία νέων φαρμάκων ή και να καταστήσει την κυκλοφορία πολλών φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα μη βιώσιμη, με συνέπεια τη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας και της υγείας των ασθενών στη χώρα μας.
«Τα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μεταξύ 1995 – 2010, προσέθεσαν κατά μέσο όρο 11 μήνες ζωής στον Έλληνα πολίτη. Αντίθετα, οι χώρες που καθυστερούν την εισαγωγή νέων φαρμάκων έχουν να επιδείξουν κατά μέσο όρο, περίπου 5,5 έτη χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Ελλάδα» αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος, προειδοποιώντας πως «τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και τα οφέλη που αυτές προσφέρουν».
«Αγκάθι» για τον PIF αποτελούν ταυτόχρονα οι πλέον του 1 δις ευρώ υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawbacks) που κλήθηκαν να καταβάλλουν πέρυσι οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα ποσά αυτά, όπως έχει ξαναειπωθεί, ισοδυναμούν με δωρεάν παροχές φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (1 στα 4) και σε νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία (1 στα 3), ενώ μέσω clawback καλύπτεται και η πρόσθετη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών (περίπου 120 εκ. ευρώ ετησίως).
«Είναι προφανές ότι η βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης συνολικά» σημειώνουν οι μεγαλύτερες καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες, με την υποσημείωση πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων απαιτεί αυξημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που σε πολλά προϊόντα θα ξεπεράσουν το 50% ή και 60% της τιμής παραγωγού.
«Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να στείλει αρνητικά μηνύματα ως προς την δυνατότητα και την προοπτική επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα μας, όχι μόνο στο φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και στην οικονομία γενικότερα» τονίζει ο PIF, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τις χαμηλότερες – και σε αρκετές περιπτώσεις τη χαμηλότερη τιμή – στην Ε.Ε.
Άλλωστε, για τον κλάδο τα προτεινόμενα μέτρα αποθαρρύνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών και ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων, όπως τα υποχρεωτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, την ανάλυση δεδομένων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, την εξοικονόμηση – μέσω μειωμένων τιμών και αυξημένων όγκων – από τα φάρμακα εκτός πατέντας.
«Υπάρχουν γενικόλογες αναφορές που δεν αποτελούν ένα συνεκτικό και λειτουργικό πλαίσιο για την εκλογίκευση του συστήματος» σημειώνει ο PIF, υπογραμμίζοντας πως η ερευνητική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην εξειδίκευσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας. Σύμφωνα με τη βιομηχανία, ο τρόπος που εισάγεται οδηγεί δεν οδηγεί στη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού βελτίωσης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης φροντίδας, αλλά αντίθετα σε αναπόφευκτη καθυστέρηση εισαγωγής των νέων φαρμάκων.
«Η γενικότερη αντίληψη των μέτρων εμπεριέχει τη λανθασμένη παραδοχή ότι τα νέα φάρμακα είναι υπεύθυνα για την αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής φροντίδας» υπογραμμίζει ο PIF. Όπως εξηγεί, «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι κατ’ έτος τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούν το 10 – 15% των φαρμακευτικών αγορών του ΕΟΠΥΥ. Η πιθανή εξοικονόμηση μέσω του πρόσθετου έκτακτου τέλους του 25% στα νέα φάρμακα ως απόλυτο μέγεθος είναι πάρα πολύ μικρή σχετικά με τον κίνδυνο μη κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων».
Το Forum, εκπροσωπώντας τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και βιοτεχνολογίας, δηλώνει πάντως ότι παραμένει δεσμευμένο στην αναζήτηση λύσεων που θα βελτιώνουν την υγεία των πολιτών και θα οδηγούν σε βελτιστοποίηση της χρήσης των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών.
«H καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία καλεί την πολιτεία σε από κοινού αναζήτηση παραγωγικών λύσεων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας» καταλήγει ο Σύνδεσμος.
Who is who?
Ο Μ. Παπαταξιάρχης διαθέτει 20ετή εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο.
Εντάχθηκε στο δυναμικό της Janssen-Cilag Ελλάδας το 2000, όπου ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης όπως του Business Unit Director, και του Marketing & Sales Director. Το 2010 μετακινήθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Janssen Ρουμανίας. Στη διάρκεια της θητείας του στη Ρουμανία ήταν Πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ARPIM). Από το 2013 κατείχε τη θέση του National Director, Systems of Care, στη Janssen Pharmaceuticals Inc. στις ΗΠΑ.
Ο κ. Παπαταξιάρχης από το τέλος του 2015, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen του ομίλου Johnson & Johnson, για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Κατέχει πτυχίο Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στις Φαρμακευτικές και Οικονομικές Επιστήμες καθώς επίσης και ΜΒΑ σε Marketing Management.
Οι εταιρίες μέλη του PhRMA Innovation Forum είναι:
ABBVIE , AMGEN HELLAS, ASTELLAS, ASTRAZENECA HELLAS, BAYER HELLAS , BMS HELLAS , CSL BEHRING HELLAS, GENESIS PHARMA, GILEAD SCIENCES, GSK, JANSSEN- CILAG, MERCKSERONO HELLAS, MSD , NOVARTIS HELLAS, NOVO NORDISK HELLAS, PFIZER HELLAS, PHARMASERVE- LILLY , ROCHE HELLAS , SANOFI-AVENTIS, SHIRE HELLAS, UCB
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ