Ερωτηματικά κι εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους ρευματοπαθείς οδηγία του ΕΟΠΥΥ η οποία βάζει εμπόδια στην έγκριση της χορήγησης ενδοφλέβιων θεραπειών από τα φαρμακεία του.
Μέχρι σήμερα, για την έγκριση της ενδοφλέβιας χορήγησης βιολογικών παραγόντων αρκούσε η σχετική ηλεκτρονική συνταγή – από νοσοκομειακό ή πιστοποιημένο ελευθεροεπαγγελματία γιατρό – και η νοσοκομειακή γνωμάτευση. Αυτό δεν ισχύει πια, αφού ρευματοπαθής η οποία ήταν ήδη σε θεραπεία με ενδοφλέβιο παράγοντα και πήγε με τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να ζητήσει έγκριση, δεν εξυπηρετήθηκε. Όπως της κατέστη κατόπιν γνωστό, για την έγκριση της συνταγής η δεύτερη εναλλακτική του νοσοκομειακού γιατρού είναι να δοθεί συνταγή από ελευθεροεπαγγελματία γιατρό ο οποίος έχει σύμβαση με κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Η νέα αυτή πρακτική περιορίζει όμως εξαιρετικά τις επιλογές των ρευματοπαθών, αφού οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ανεπαρκείς. «Στο ΕΣΥ εργάζονται μόλις 50 ρευματολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη ζήτηση και οι ρευματολόγοι του ΠΕΔΥ δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για χορήγηση ενδοφλέβιου παράγοντα» λέει στο Virus η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθανασία Παππά.
Κατά συνέπεια, οι επιλογές είναι οι εξής:
Για του λόγου το αληθές, η προαναφερόμενη ασθενής είναι χωρίς θεραπεία εδώ και 1,5 μήνα!
Την ίδια ώρα, η αλλαγή της θεραπείας αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα: «Άλλη αποτελεσματικότητα έχει το ενδοφλέβιο φάρμακο κι άλλη το υποδόριο. Για παράδειγμα το ενδοφλέβιο έχει πιο άμεση δράση. Αλλά εξαρτάται κι από τη θεραπεία. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εκλογής» λέει στο Virus ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ), Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, αναδεικνύει το προφίλ ασφαλείας που επιδεικνύουν οι βιολογικοί παράγοντες που χορηγούνται ενδοφλέβια. «Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου» σημειώνει.
Στο μεταξύ, οι τηλεφωνικές οχλήσεις της ΕΛΕΑΝΑ προς τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα ανταπόκριση.
Σε επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, με τις προαναφερόμενες υποσημειώσεις, ενώ αφήνουν αιχμές για ενδεχόμενη μεροληπτική στάση του οργανισμού υπέρ των εταιρειών που διαθέτουν υποδόρια σκευάσματα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ