Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε, από το βήμα του Health Innovation Conference (HIC17) ο Matti Arvela, Μέλος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της ALCO.
Όπως προκύπτει, πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα σημαίνει κίνδυνο για την υγεία τους και υποβαθμίζει τους Έλληνες σε πολίτες Β’ κατηγορίας. Άλλωστε, μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απακαρδιωτικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας.
6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υποχωρεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, ενώ η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη (74%) στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία θεωρείται ότι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας.
Οι ερωτώμενοι αξιολόγησαν μάλιστα τον τομέα της υγείας σε υψηλότερη θέση ακόμη κι από αυτόν της Παιδείας, αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Σχεδόν καθολική, εξάλλου, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει με επάρκεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών.
«Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στο θεσμό της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το αίτημα για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, που προσθέτουν χρόνο και ποιότητα ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, του φαρμακευτικού κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο κ. Arvela.
Εκτίμησε, όμως, πως δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε φθάσει στον πάτο. “Αν θεσμοθετηθούν τα νέα μέτρα ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα σε άλλους ευρωπαίους πολίτες”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Amgen. Ξεκαθάρισε, δε, πως το θεσμικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται, καθιστά την Ελλάδα μη βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αναστραφεί το κλίμα και όπως τόνισε ο κ. Arvela “οταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος”.
Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περίπου 50 νέες δραστικές έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), εκ των οποίων 4 φάρμακα ήδη έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με επιταχυνόμενη διαδικασία. Σύμφωνα με Ζέφη Βοστιτσάνου, Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών Θεμάτων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), πρόκειται για θεραπείες για σπάνιες παθήσεις και σοβαρά χρόνια νοσήματα που αναμένεται να έχουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς.
«Η δέσμη μέτρων, όμως, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα καθυστερήσει την έλευση νέων και καινοτόμων φαρμάκων και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτά. Αντί να υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν ψηφισθεί, εισάγονται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που αποθαρρύνουν κάθε επένδυση» τόνισε η κα Βοστιτσάνου. Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, περιλαμβάνουν ακόμη μία οριζόντια έκπτωση της τάξης του 25% στην εισαγωγή νέων φαρμάκων και αυξημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, κάτι που σημαίνει ότι κάθε νέο φάρμακο θα ξεκινά με 39% συνολική επιβάρυνση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ