Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα είχε η έρευνα που διεξηγαγε η MRB, με στόχο την αξιολόγηση των αντιλήψεων των Ελλήνων για τις Κλινικές Μελέτες και το βαθμό και την πρόθεση συμμετοχής σε αυτές.
Αν και το ποσοστό των ερωτηθέντων που γνώριζαν για τις κλινικές μελέτες ήταν υψηλό, η επιφανειακή γνώση και η ωφελιμιστική προσέγγιση των Ελλήνων πολιτών καταδεικνύουν πως υπάρχει αρκετός δρόμος εως ότου οι κλινικές μελέτες καταγραφούν σωστά στη συλλογική συνείδηση όλων.
Τα αποτελέσματα παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, σε εκδήλωση για τις Κλινικές Μελέτες, να εκτιμήσει το βαθμό συμμετοχής τους σε αυτές και να αποτυπώσει την πρόθεση συμμετοχής τους στο μέλλον. Στο πλαίσιο της παρουσίασης σημειώθηκε ότι τόσο το γενικό κοινό, όσο και οι ασθενείς:
α) γνωρίζουν τι είναι κλινικές μελέτες σε ποσοστό 87% στο γενικό κοινό και 100% στους ασθενείς,
β) αντιλαμβάνονται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την ελληνική οικονομία αλλά και τους επιστήμονες (σε ποσοστά έως και 83% για το γενικό κοινό, έως και 94% στους ασθενείς) και δηλώνουν ότι
γ) όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο θετικοί είναι να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις κλινικές μελάτες – 68% στο γενικό κοινό, 84% στους ασθενείς – που υποδηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης των κλινικών μελετών στη χώρα μας.
Αλλά, παρότι το 64% με 70%, του γενικού πληθυσμού, γνωρίζει για τις κλινικές μελέτες το βάθος της γνώσης παρουσιάζεται προβληματικό. “Οι απαντήσεις είναι περισσότερο εκλογικεύσεις“, σημείωσε ο κ. Μαύρος.
Παράλληλα, τα οφέλη των μελετών που αναδεικνύουν οι Έλληνες ασθενείς αποδεικνύονται περισσότερα ωφελιμιστικά.
Μόλις 43% του γενικού κοινού ανέδειξε ως σημαντικό όφελος τη στήριξη της εθνικής οικονομίας και τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και των γιατρών. “Δεν τους ενδιαφέρει το ευρύ πλάνο, μόνο το προσωπικό όφελος, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι όταν κάτι ωφελεί το σύνολο βελτιώνει και τη δική του ζωή“, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Μπαλιούσκα από το Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία, καθώς συμμετέχει εδώ και καιρό σε κλινική μελέτη, με ένα καινούριο φάρμακο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι οι κλινικές μελέτες είναι ελπίδα για τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
“Μπορεί η αρχή να ήταν δύσκολη, αλλά πλέον μπορώ να κάνω πράγματα που δεν θα μπορούσα διαφορετικά”, κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ