Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ένας ιός σαν αυτός του κρυολογήματος είναι δυνατόν να αναστρέψει την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η νόσος σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία και προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση.
Ωχρά κηλίδα ονομάζεται η περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδή. Είναι πολύ σημαντική γιατί είναι υπεύθυνη για ότι μπορούμε να δούμε κοιτώντας ευθεία (κεντρική όραση), διαβάζοντας και γράφοντας.
Πρόκειται για μία ύπουλη πάθηση, καθώς στα αρχικά στάδια της πάθησης, ίσως να μην υπάρχουν συμπτώματα και η όραση να είναι πολύ καλή και σταθερή. Όμως, είναι πολύ σοβαρή, γιατί σε προχωρημένα στάδια προκαλεί μεγάλη μείωση της όρασης.
Ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins έκαναν το εξής εκπληκτικό: «Μόλυναν» τα μάτια ασθενών με έναν ιό σαν αυτό του κοινού κρυολογήματος και προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν όχι μόνο να αναστέλλεται η νόσος, αλλά σε ορισμένους ακόμη και να αναστρέφεται!
Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο δείχνει ελπιδοφόρα. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο μία πρωτεϊνη που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF). Είναι ένα σημαντικό μονοπάτι σηματοδότησης, που εμπλέκεται στην αγγειογένεση (ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων).
Στην περίπτωση της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ο παράγοντας αυτός είναι υπερδραστήριος σε άτομα που πάσχουν από την υγρή μορφή της νόσου – σπάνια και πολύ σοβαρή – στην οποία νέα αγγεία αναπτύσσονται μέσα στον αμφιβληστροειδή, επιβαρύνοντας το πρόβλημα.
Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες για την υγρή μορφή, οι οποίες περιλαμβάνουν εγχύσεις μέσα στον οφθαλμό μία φορά κάθε 4 εβδομάδες εφ’ όρου ζωής. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν μολύνσεις των ματιών και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτό που η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins δοκίμασε είναι να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου με μία και μόνη έγχυση.
Το κύριο μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι συμπεριέλαβε πολύ μικρό ασθενών, μόλις 19 (δεν είχαν ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες). Όμως, τα αποτελέσματα έδειξαν πολύ ελπιδοφόρα και οι έρευνες θα συνεχιστούν.
Πηγή: The Lancet.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ