Ευχαριστίες στη Γερμανία για τη βοήθεια της να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση, απηύθυνε για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Υγείας, αυτή τη φορά από το Ζάππειο, μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Υγείας.
Κατά τον κ. Γεωργιάδη θα πρέπει στη Γηραιά Ήπειρο «να αξιοποιήσουμε τις δυσκολίες για να κάνουμε ένα βήμα μπρος, προς το συμφέρον των πολιτών μας, προς διασφάλιση καλύτερων παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην αποστολή ενός θετικού μηνύματος για το τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παραμένει ο καλύτερος τόπος στο πλανήτη για να ζει κανείς», τόνισε.
Ταμείο Μετανάστευσης
Συνολικά κεφάλαια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει το νέο ταμείο για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ενσωμάτωση, από το οποίο θα μπορούν τα κράτη-μέλη να αιτούνται χρήματα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των μεταναστών.Μάλιστα, θα προβλέπονται και κονδύλια για έκτακτες ανάγκες. Η χώρα μας ήδη διεκδικεί χρήματα για την κάλυψη του κόστους των παράνομων μεταναστών στο ΕΣΥ, η οποία την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ. Σε καταγραφή του 2013, που εξέτασε ποια χρηματικά ποσά δεν είχαν καταλογιστεί σε ασθενείς που δεν είχαν ούτε ταυτότητα, ούτε ΑΜΚΑ, ούτε ΑΦΜ, το ποσό αυτό υπολογίστηκε σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένη την αυξητική τάση του φαινομένου το Υπουργείο Υγείας καταλήγει στα 150 εκατ. σε 10 έτη.
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, στην Άτυπη Σύνοδο προτάθηκε και έγινε αποδεκτή η ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και μεθοδολογίας για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων, ενώ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ειδικές υπηρεσίες, για τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες μεταναστών, όπως οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά. «Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση και εμπεριστατωμένη προσέγγιση πρακτικών ζητημάτων», σημείωσε.
«Ας μην αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ας νόσο αλλά ας αντιμετωπίσουμε τις νόσους των μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της ΕΕ. «Θα πρέπει να έχουμε μια ομάδα εργασίας με βάση τους κανόνες που έχει η Κομισιόν για την υγειονομική ασφάλεια και να θεσπιστούν κατευθυντήριες γραμμές», σημείωσε.
Οικονομική Κρίση και Υγεία
Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση της δεύτερης ημέρας ήταν η οικονομική κρίση και η επίπτωση της στην υγεία και τα δημόσια συστήματα.
«Η άφιξη της κρίσης επιτάχυνε τους ρυθμούς της μεταρρύθμισης. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Κανένα σύστημα υγείας στην Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει βιώσιμο, εκτός και αν μεταρρυθμιστεί», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Tonio Borg. «Η εντύπωση μου είναι -και αυτό επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα- ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, επίπονες, επώδυνες ή και όχι, απέφεραν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας […] Δεν έχουν λυθεί τα πάντα, αλλά πολλά έχουν γίνει σε σχέση με την ολιγωρία στον παρελθόν», πρόσθεσε.
«Υπήρξε ευρεία συναίνεση για διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης στον τομέα αυτό», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας την ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγείας στη νέα πραγματικότητα, αλλά και τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας σε μία σειρά τομέων, μεταξύ των οποίων τα φαρμακευτικά προϊόντα, η φαρμακευτική δαπάνη και η τιμολόγηση των φαρμάκων, το καλάθι των βασικών υπηρεσιών, κυρίως για την κάλυψη των πιο ευάλωτων ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, βάρος πέφτει και στην επένδυση στην πρόληψη και κατ΄ επέκταση η μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
Εμβόλια
Πρωτοβουλία για την υπογραφή μίας συμφωνίας μεταξύ όσων κρατών – μελών το επιθυμούν, που θα προβλέπει κοινή προμήθεια εμβολίων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και έλεγχος της δαπάνης. «Η ελληνική Προεδρία υποστηρίζει ενθέρμως την πρωτοβουλία της Επιτροπής», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Borg, είναι σημαντικό η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη, όχι «με 28 διαφορετικούς τρόπους», αλλά με κοινές προσπάθειες. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι η εγγύηση της προμήθειας, ιδιαίτερα για μικρά ή μικρομεσαία κράτη. «Με την κοινή προμήθεια θα έχουμε ασπίδα έναντι των ελλείψεων και μια ασπίδα έναντι της κερδοσκοπίας», κατέληξε.
Ανασφάλιστοι
Καλύτερη κάλυψη των ανασφάλιστων σήμερα σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν ανέγνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διευκρινίζοντας, όμως, πως η αποστολή δεν εξετελέσθη. «Ποτέ δεν τελειώνει αυτή η προσπάθεια γιατί αν λύσετε το ένα πρόβλημα κάτι άλλο θα προκύψει».«Με την πρόσφατη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, για πρώτη φορά όλοι οι πολίτες, ασχέτως ασφαλιστικής κάλυψης, έχουν πρόσβαση σε αυτή. Και αυτό πράγματι είναι μία πολύ μεγάλη μεταβολή, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθύμισε, δε, ότι έως το τέλος Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή και νέα μέθοδος κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης όλων των ανασφάλιστων.
Ε-Health
Ειδική συνεδρίαση για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, το e-health και το m – health, (κινητά τηλέφωνα) πραγματοποίησαν οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι με τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών, θα μπορέσουμε και να εξοικονομήσουμε πόρους από τα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και να δίνουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες μας και κυρίως σε όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας το ειδικό φόρουμ που διοργανώνει για το θέμα η ελληνική Προεδρία (12-14 Μαΐου).
Φάρμακα
Στο θέμα της επέκτασης της χρήσης γενοσήμων αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο κ. Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας, ως παράδειγμα προς μίμηση, την περίπτωση της Βρετανίας.«Πράγματα τα οποία εμάς εδώ τους τελευταίους μήνες μας διχάζουν, ακούστηκαν από πάρα πολλούς Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τετελεσμένα γεγονότα στις δικές τους πατρίδες και ως μεγάλες επιτυχίες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ότι έφτασαν στην Βρετανία σε ποσοστό κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων 83%, όταν η Ελλάδα είναι πλησίον του 20%. Και μάλιστα αυτό κατάφερε να τους φέρει μείωση της τιμής των γενοσήμων λόγω του πολύ μεγάλου όγκου πωλήσεων -70%», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι τιμές των φαρμάκων σήμερα είναι κάτω από το 1/3 των τιμών του 2008. «Όπως γίνονται καλά οι υπόλοιποι με τα γενόσημα θα γίνουμε και εμείς. Θα μας πάρει λίγο χρόνο. Όποιος αργεί να προσαρμοστεί, θα πληρώνει περισσότερα από την τσέπη του αλλά όποιος προσαρμόζεται, θα γλιτώνει πολλά λεφτά», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
DRGs
Η αξιοποίηση εργαλείων που μπορούν να ελέγξουν το κόστος στα δημόσια συστήματα υγείας απασχόλησε ιδιαίτερα τις συζητήσεις των Υπουργών Υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται ιδιαιτέρως στο γερμανικό σύστημα των DRGs. Ευχαριστώντας το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο την 1η Ιανουαρίου 2017 να εφαρμόζονται στην επικράτεια σε εθνική κλίμακα, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, το σύστημα των DRGs.
«Είναι ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε 24 ώρες γιατί προβλέπει τη διανομή του κλειστού προϋπολογισμού που επιλέγει το κάθε κράτος στους διαφόρους παρόχους και στους διαφόρους συμμετέχοντες με συγκεκριμένους αλγόριθμους προσαρμοσμένους στη πραγματικότητα της κάθε χώρας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.Όπως διευκρίνισε, όμως, για να υλοποιηθεί συστήνεται στην Ελλάδα το Εθνικό Ινστιτούτο για τα DRGs σε συνεργασία πάντοτε με το γερμανικό Υπουργείο Υγείας και τον οργανισμό που διαθέτει τον Giz.
«Πιστεύουμε ότι μετά τις ευρωεκλογές -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων το σχετικό νόμο για να μπορέσει να συσταθεί το Ινστιτούτο των DRGs και μέσω αυτού να αναπτύξουμε πρώτα σε πιλοτική εφαρμογή σε μερικά νοσοκομεία από την 1/1/15 και σε ολοένα και διευρυνόμενη κλίμακα όπως περνάει ο χρόνος έως ότου φτάσουμε στην πλήρη εφαρμογή την 1/1/17», σημείωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ