Η κατάρτιση των βραδινών εφημεριών για τις ειδικευόμενες γιατρούς, που είναι ταυτόχρονα μητέρες παιδιών κάτω του 1ός έτους, αποτελούσε μέχρι σήμερα διαρκή «πονοκέφαλο» για τους προϊστάμενους σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
Η αιτία βρίσκονταν σε διατάξεις που συγκρούονταν η μία με την άλλη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 3754/2009 και το Π.Δ. 38/2010, ορισμένοι υπάλληλοι αρμόδιοι για την κατάρτιση των βραδιών εφημεριών υποστήριζαν πως οι ειδικευόμενες μητέρες (όπως κάθε ειδικευόμενος συνάδελφός τους) οφείλουν να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε όλες τις δραστηριότητες. Επομένως και στις εφημερίες. Άλλοι αντίθετα, επικαλούμενοι το Π.Δ. 176/1997 για την προστασία της υγείας εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών, εκτιμούσαν ότι κάθε εργαζόμενη έχει δικαίωμα να εξαιρεθεί από νυχτερινή υπηρεσία και να τοποθετηθεί σε αντίστοιχο ημερήσιο πόστο μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού της, ασχέτως της μορφής απασχόλησής της.
Το «θολό» μέχρι σήμερα «τοπίο» αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι των ειδικευόμενων μητέρων στις νυχτερινές εφημερίες, «ξεδιαλύνει» με απόφασή της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του Υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρει, οι σχετικές διατάξεις του ΠΔ 176/1997 υπερισχύουν των υπολοίπων, συνεπώς εναπόκειται στις ίδιες τις μητέρες να επιλέξουν εάν θα εργάζονται βράδυ ή όχι. Μετά, δε, τη συμπλήρωση του έτους, μπαίνουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εφημεριών, αλλά με το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται για τις μητέρες.
Πηγή: ygeionomikoi.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ